Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Vojnikinja napušta vojsku BiH jer joj brane nošenje hidžaba

Vojnikinja napušta vojsku BiH jer joj brane nošenje hidžaba

Duže vrijeme je u sporu s državom radi toga

Vojnikinja Emela Mujanović najavila je kako će uskoro napustiti Oružane snage BiH jer joj ne dozvoljavaju nošenje hidžaba.

'Za nekoliko dana, službeno, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba... Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu, ali i na službi kada je u uniformi.

Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom, tj. presudom, zabranom hidžaba! Kažete svi želite suživot, a ne možete tolerirati vjeru svog sugrađana! Povorka se podržava, ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju s njom', poručila je Mujanović na Facebooku.


Mujanović je duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane nošenja hidžaba u vojnoj službi. Prošle godine je o tom pitanju razgovarala s ministrom obrane Zukanom Helezom. Jučer se sastala i s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić. Karić joj je izrazila podršku, istaknuvši kako hidžab nikada ne smije biti prekretnica u profesionalnom razvoju Emele Mujanović i nijedne Sarajke, piše Klix.ba

'Hidžab je ponos i stil života, nikako barijera. Emela u ovoj borbi nije sama. Emela je školovana vojnikinja, Emela je majka tri djevojčice od 10, 8 i 7 godina. Emela je heroina koju svi trebamo podržati i zadržati na poslu koji voli i za koji se školovala', navela je Karić. 

Reagirala je i zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Sabina Ćudić, podnijevši inicijativu da se omogući nošenje hidžaba u vojsci. 

Vaša reakcija na temu