Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TASTE THE MEDITERRANEAN Vrhunski chefovi pružit će jedinstveni gourmet doživljaj

TASTE THE MEDITERRANEAN Vrhunski chefovi pružit će jedinstveni gourmet doživljaj

Trajat će od 23. do 27. listopada

Od 23. do 27. listopada održat će se 12. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean, najavljeno je u Hrvatskom domu u Splitu, gdje će biti i službeno otvorenje uz koncert klape Neverin. Ovaj gastronomski događaj i najzahtjevnijim ljubiteljima food&wine scene pruža jedinstveni gourmet doživljaj. 

Restorani koji sudjeluju na festivalu Taste the Mediterranean 2024. su: Boutique restaurant Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, K.užina, Mokosh, Nostromo, Tinel, Zinfandel Food&Wine Bistro, ZOI, Zora bila, Zrno Soli, Il Ponte u Trogiru i wine bar Bottiglia wine&deli.

- Festival će biti posvećen autentičnim dalmatinskim okusima i kulturi življenja, kao i promociji hrvatske gastronomije u okviru Mediterana. Očekuje nas puno lijepih večera, a uključilo se šesnaest splitskih restorana koji će promovirati mediteranske menije. U njima će moći uživati lokalno stanovništvo. Za vrijeme festivala održat će se i koncert klape Neverin, panel diskusije te Meštrovićev pjat kod Dujke. Kao i do sada, bit će masterclassovi. Ukupno će sudjelovati trideset chefova od kojih je sedam stranih, a posebno mi je drago što su se uključili kuhari svih generacija - kazala je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

Središnja događanja održat će se na splitskoj ribarnici, gdje će ugledni chefovi iz Splita, zajedno sa chefovima gostima iz inozemstva, pripremati večere i degustacije.

U sklopu festivala su tako najavljene dvije večere na ribarnici. U petak, 25. listopada 'Mediteran na pjatu' spremaju chefovi: João Alves (Portugal), Nicola Fossaceca (Italija), Natalie Jewell (Španjolska), Filip Matjaž (Slovenija), Issam Rhachi (Maroko), Ippei Uremura (Japan/Francuska) i slastičarka Marie Laetitia Passagio (Francuska), koji će predstaviti jedno tipično jelo iz svojih nacionalnih kuhinja.

Dan nakon, 26. listopada, održat će se večer 'Dalmacija na pjatu' kada su na rasporedu za pripremanje jela vodeći hrvatski chefovi: Stipe Marinović (restoran Nostromo, Split), Zlatko Marinović (restoran Nostromo, Split), Vesna Miletić (restoran Tač, Zagreb), Branimir Prnjak (restoran Zrno Soli, Split), Mate Sučić (Konoba Campanelo, Mirlović Zagora), Dino & Mia Šeparović (Konoba Kala, Supetar) i slastičarke Kristina Knežić (Konoba Campanelo, Mirlović Zagora) i Antonija Nikolić (Love is a piece of cake, Split). 

Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, predstavila je projekt - marende kao tradicionalni lokalni običaj i povijest konobe kao mjesto objedovanja.

- Manifestacija ima veliki značaj u našoj županiji. Mi spizu slavimo svaki dan, nama je spiza centar svita. Hrana je za nas puno više od obroka, to je za nas obitelj, druženje, poštovanje tradicije i naslijeđe, zato smo u projektu naše marende skupili sve ono što ona jest. Vjerujem da ćete uživati na festivalu, a od 23. ovog mjeseca će na HRT-u biti i serijal o Dalmatinskoj marendi - zaključila je Vladović.

Direktorica turističke zajednice Grada Splita, Alijana Vukšić, izrazila je zadovoljstvo što se festivalima poput ovoga produžava turistička sezona.

- Svake godine s ciljem produžavanja turističke sezone, ulazimo u gastro mjesec i pomičemo ga sve dalje i dalje. Ovo ide u skladu s našim ciljem, a to je održivi turizam i dulja turistička sezona. Festival je posvećen mediteranskom načinu života i našoj tipičnoj hrani i piću, a ujedno je i sjajan uvod u mjesec gastronomije. Koristim ovu priliku da kažem kako su naši ugostitelji perjanica splitskoga turizma i da se svi oni iznimno trude i prate svjetske trendove te nas na taj način visoko pozicioniraju na gastro kartama svijeta. Naše namirnice, naša jela, naši ljudi i stručnjaci su dobitna kombinacija - kazala je ona.

Jedan od zanimljivih događaja u sklopu ovog festivala je 'Meštrovićev pjat kod Dujke'. Naime, Muzej Ivana Meštrovića objavio je knjižicu 'Jelovnik obitelji Meštrović', odnosno jela, koja je Olga Meštrović slagala za svoju obitelj, a ta jela će gosti moći kušati u konobi Dujkin Dvor od 25. listopada do 3. studenog.

- S obzirom na to da se naša chefica zove Milena Meštrović, shvatila sam da je naša dužnost kuhati iz te knjižice jela koja je jeo Meštrović. U tom tjednu, s uključena dva vikenda, gosti će moći odabrati jedan od tri ponuđena jelovnika u tri slijeda (riblji, mesni i vegetarijanski) po promotivnim cijenama. Kuhat ćemo domaća, mediteranska jela, začinjena prstohvatom austrijskog utjecaja kojim je Olga obogatila dalmatinsku recepturu. Ukazujući na Meštrovićev znak u Splitu u tematskom tjednu muzeji će osigurati i razglede za građanstvo javnih Meštrovićevih spomenika uz stručno vodstvo, s posebnim naglaskom na Meštrovićev trajni vez uz Split. Nadam se da će se Meštrovićevo nasljeđe na pjatu svidjeti i kolegama iz inozemstva - kazala je Jelena Tabak, predsjednica Ugostiteljskih djelatnosti HGK Split.

Iz Monaka, dolazi ovogodišnji specijalni gost festivala TTM. Riječ je o dr. Estelle Dinh, jednoj od vodećih stručnjakinja za održivi luksuzni turizam, a uvrštena je na prestižnu listu Forbes Monaco 40 under 40. Estelle Dinh sudjelovat će u panelu o budućnosti održivog turizma nakon sezone 2024., te će održati masterclass.

Više detalja o festivalu možete pronaći na ovom linku.

Vaša reakcija na temu