Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JUKA IMA NOVU PUTOPISNU REPORTAŽU: Borsa - najbolje očuvani rimski teatar

JUKA IMA NOVU PUTOPISNU REPORTAŽU: Borsa - najbolje očuvani rimski teatar

Iz serijala Jordan, Sirija i Libanon

Splitski fotograf i putopisac Jurica Galić Juka objavio je novu putopisnu reportažu 'Borsa - najbolje očuvani rimski teatar

'Južni Levant se od muslimanskih osvajanja u 7. st. pa sve do Prvog svjetskog rata nazivao 'Velikom ili Islamskom Sirijom'. Ona se protezala od planine Taurus na sjeveru do Sinaja na jugu, te između Sredozemlja na zapadu i pustinje na istoku. Godine 1920. Saveznici iz Prvog svjetskog rata podijelili su Veliku Siriju na današnju Siriju, Libanon, Palestinu i Jordan. I zato sam ovo putovanje nazvao 'Velika Sirija'.

U ovom putovanju sam posjetio sve spomenute države (osim Palestine), snimio čak 119 lokaliteta i zanimljivosti, prevalivši pritom čak 5.879 terenskih kilometara, od čega 124 pješke', kaže Galić.

U dvadesetoj epizodi obilazi sirijski grad Bosru koji se nalazi 135 km južno od Damaska. 

'Poznat je po vrijednim antičkim spomenicima pod zaštitom UNESCO-a. Jedno od njih je rimsko kazalište je sagrađeno od crnog bazalta polovicom 2. st. n.e., najvjerojatnije u vrijeme cara Trajana. Kazalište je široko 102 m i primalo je oko 17 000 ljudi. Drugi zanimljiv lokalitet je džamija Al-Omari, jedna od najstarijih postojećih džamija na svijetu', pojašnjava Galić.

Pogledajte. 


Vaša reakcija na temu