Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'OLIMPIJSKE IGRE ZNANJA': U Splitu otvoren jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja

'OLIMPIJSKE IGRE ZNANJA': U Splitu otvoren jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja

Dolaze i brojni dobitnici Nobelove nagrade

U Splitu je otvoren  znanstveni kongres, '13th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine'. 

Jedan od vodećih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2024. godine otvorio je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog  sabora.  U Splitu se održava u organizaciji International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), čiji je osnivač prof. dr. sc. Dragan Primorac, u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, American Academy for Forensic Sciences i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina. Održava se u hotelu Radisson Blu. 

- Čestitao bih Draganu Primorcu, dragom prijatelju i kolegi na organizaciji ovakvog događaja koji Hrvatsku smješta u sam centar interesa svjetske javnosti, što je i za njega osobno kao i za cijelu našu domovinu te za hrvatsku znanost velika stvar - rekao je Jandroković. Hrvatska je prepoznata kao zemlja turizma, kulturnih i prirodnih ljepota, dodao je, ali ovakvim događajima postajemo prepoznati i kao zemlja koja itekako drži do znanosti i ima kapaciteta nositi se s najprestižnijim postignućima i raspravama koje se vode u svijetu.

-  Ovdje sam kako bismo dali snažnu podršku događaju - ustvrdio je predsjednik Sabora.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac je prštao od ponosa zbog organiziranja kongresa u Splitu.

- Ne postoji mjesto koje okuplja veći broj znanstvenika koji predstavljaju vodeće autoritete iz područja biomedicine, kao što je to danas u Splitu. Uz njih je i četvero dobitnika Nobelove nagrade - kazao je uvodno. Naglasio je i kako šalju poruku iz Splita o snazi hrvatske znanosti.

- Govorimo o novom konceptu, medicina se mijenja, neće nikada biti ono što je bila. Mi iz Splita šaljemo poruku da je Hrvatska velesila u znanosti i medicini. Neizmjerno sam zahvalan prijateljima nobelovcima, ovo je već deseti dobitnik u Hrvatskoj - zadovoljno je govorio. Dodao je kako je to upravo Hrvatska koju je  sanjao - zemlja znanja, mudrosti, zajedništva, partnerstva.

-  Nobel Spirit koji sutra kreće u poslijepodnevnim satima je jedan od dva takva događaja u svijetu, prvi je dodjela Nobelove nagrade u Stockholmu. Vodeći američki znanstvenici našu manifestaciju u Splitu zovu Olimpijskim igrama znanosti - zaključio je Primorac.

Dodajmo i da je ministar turizma Tonči Glavina došao dati podršku kongresu.

- Veliko mi ie zadovoljstvo da šaljemo poruku kako je Hrvatska ne samo prelijepa turistička i sportska zemlja, nego također i i zemlja znanja, znanosti i uspjeha. Uvijek je dobro iskoristiti ovu priliku za prikazati kako je Hrvatska inspirirana velikim umovima, jer je naš doprinos razvoju znanosti golem - kazao je Glavina. 

Zahvalio se Primorcu što u fokus stavlja Hrvatsku kad se raspravlja o najnovijim trendovima u medicini. 

Otvaranje znanstvenog kongresa je popratio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

- Split je grad povijesti, kulture i sporta, a sve više postaje i grad znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Ova konferencija je jedna od onih koja pomaže Splitu da ide u tom smjeru - rekao je Puljak. Gradonačelniku je drago što su organizatori doveli nekoliko dobitnika Nobelove nagrade da mladim ljudima prenesu entuzijazam i motivaciju za bavljenjem znanošću.

- Posebno mi je drago da je Grad Split partner u organizaciji, pomogli smo da nobelovci dođu u grad prezentirati svoj rad - poručio je Puljak.

U radu dosadašnjih kongresa, napominje organizator, sudjelovalo je deset dobitnika Nobelove nagrade te više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva, inovacija i turizma.

Istodobno s ISABS konferencijom, kako je najavio Promorac, organizira se i u svijetu jedinstvena manifestaciju Nobel Spirit tijekom koje dobitnici Nobelove nagrade raspravljaju o personaliziranoj medicini budućnosti, razvoju znanosti i biomedicine te društva u cijelosti.

Stoga ovaj put u Split dolaze dobitnici Nobelove nagrade među kojima su sir prof.dr. Richard Roberts, prof. dr. Aaron Ciechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof.dr. Svante Paabo.

Zbog značaja konferencije i novih iskoraka u medicini koji će se predstaviti tijekom kongresa, u radu kongresa po prvi put u Hrvatskoj sudjeluju članovi Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora kao i vodstvo International Regenerative Medicine Experts Society.

Vaša reakcija na temu