Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP 'TKO ĆE KOME, AKO NEĆE SVOJ SVOME' Šef policije u Omišu sređivao prometne prekršaje kolegama, direktoru Galeba i vikaru iz Makarske

'TKO ĆE KOME, AKO NEĆE SVOJ SVOME' Šef policije u Omišu sređivao prometne prekršaje kolegama, direktoru Galeba i vikaru iz Makarske

USKOK tereti Vladu Perkušića za zlouporabu položaja i ovlasti

Nakon provedene istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg šefa policije u Omišu Vlade Perkušića te dvojice inspektora koji su u svoje doba vodili Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivana Lozića i Ante Gudelja. Među optuženima su i Josip Aračić, direktor omiškog Galeba te svećenik iz Makarske Jure Lovrinčević, koji su, poput policajaca, tražili pomoć od Perkušića da im posuši kazne za prometne prekršaje. 

USKOK navodi da je od veljače 2020. do studenog 2021. Perkušić na traženje optuženika Ivana Lozića, Josipa Aračića, Đina Carevića, Jure Lovrinčevića, Juraja Čikeša i Ante Gudelja, u nakani da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje, u informacijskom sustavu i evidenciji MUP-a pronalazio podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, osobe koje su se odselile iz RH i one koje su nakon počinjenog prekršaja preminule. 

Iako je znao da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao je administrativnoj i stručnim referenticama za prekršajni postupak u omiškoj policiji da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja ispune podacima tih osoba, a ujedno je upućivao počinitelje prekršaja da u dostavljene obrasce upišu imena njima bliskih osoba za koje je prethodno uvidom u informacijski sustav MUP-a provjerio ispunjavaju li uvjete za mjere upozorenja, kao i osobe koje su odselile iz RH ili umrle. Davao je upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje, vlastoručno je potpisivao ta upozorenja, a za preminule osobe nalagao da se obustavi postupak. 

USKOK navodi da je Lozić intervenirao da mu supruga ne bude sankcionirana za prekoračenje dopuštene brzine za što je propisana kazna od tri do sedam tisuća kuna. Dostavio je Perkušiću fotografiju obavijesti o počinjenom prekršaju. Tražio se identitet vozača koji je 10. prosinca 2019. prekoračio dopuštenu brzinu kod Ruskamena. Perkušić je, navodi se u optužnici, uputio Lozića da mu dostavi podatke nekoga tko je u inozemstvu ili nekoga tko je u međuvremenu umro. 

Lozić mu je dostavio podatke Mate Lozića koji je 2014. brisan iz registra prebivališta. Perkušić je naložio da se prekršaj prenese s Lozićeve supruge na Matu Lozića, a potom na Lozićevu tetu, koja je u međuvremenu preminula pa je zbog toga postupak obustavljen. Tako je na traženje Lozića, Perkušić njegovoj supruzi pribavio korist u vidu nesankcioniranja za počinjeni prometni prekršaj i za prekršaj dostave nevjerodostojnih podataka o vozaču, koji se kažnjava od pet do 15 tisuća kuna. 

Perkušića terete i da je počinio zlouporabu na traženje direktora Galeba Josipa Aračića. U optužnici se navode da je Aračić u četiri navrata kontaktirao Perkušića kako bi ga riješio neprilika s plaćanjem kazni za prometne prekršaje. 

Prvi slučaj datira s kraja 2019. U pitanju je bilo prekoračenje dopuštene brzine u Lokvi Rogoznici. Aračić je Perkušiću na aplikaciju WhatsApp poslao fotografiju obavijesti o počinjenom prekršaju te poruke 'ko će komu, ako neće svoj svomu' i 'ovo mi je Galebovo službeno moje, može li se poništiti ikako'.

Perkušić je naložio administrativnoj tajnici da ispuni obrazac za dostavu podataka kao da ga je ispunio Josip Aračić, i to podacima Ante Vojnovića kao vozača koji je počinio prekršaj. Čovjek se u to vrijeme nalazio na dočeku Nove godine u Fužinama. U travnju 2021. je preminuo pa je postupak obustavljen, a predmet arhiviran. Tako je, navodi USKOK, Perkušić pribavio korist Josipu Aračiću korist u vidu nesankcioniranja za prometni prekršaj i prekršaj dostave nevjerodostojnih podataka. 

Isto su napravili i za prekršaj od 19. lipnja 2020. u Ulici Kralja Držislava u Splitu. Na aplikaciju je Aračić Perkušiću poslao obavijest o počinjenom prekršaju i poruke 'jesu me krenule ove kazne, to je čudo' i 'odnese me žar za poslom, prema Zagrebu sam žurio'. Perkušića terete da je Aračiću dostavio podatke Petra Buljana koji je imao prijavljeno prebivalište na adresi njegovog oca u Podbablju i koji od 2014. nema prijavljeno prebivalište u RH. Aračiću je upisao te podatke u obrazac kao da se radi o vozaču koji je počinio prekršaj. Postaja prometne policije izdala je Petru Buljanu obavezni prekršajni nalog i uputila ga na adresu Mate Perkušića. Nalog je preuzeo Vlade Perkušić i u ime Petra Buljana napisao prigovor, a administrativnoj tajnici naložio je da ispiše omotnicu i uputi prigovor postaji prometne policije. Slučaj je završio na Općinskom prekršajnom sudu. 

Aračić je tražio Perkušićevu pomoć i za prekršaj od 6. svibnja 2020. u Lokvi Rogoznici. Isto je bila u pitanju prevelika brzina. Poslao je Perkušiću poruku 'spašavaj'. Perkušić je u informatičkom sustavu  MUP-a pronašao zaposlenika Galeba i naložio referentici da ispuni obrazac s njegovim podacima. Zaposlenik je ispunjavao uvjete za izricanje upozorenja pa je tako i prekršajni postupak okončan bez negativnog učinka po lisnicu direktora Galeba. 

Perkušića terete i da je Aračiću izašao u susret i za prekršaj u Omišu od 29. kolovoza 2020. koji bi ga koštao 500 kuna. Ovaj put Perkušić je u informatičkom sustavu pronašao zaposlenicu Galeba koja ispunjava uvjete za izdavanje mjere upozorenja. 

Poruke koje su razmijenili Perkušić i Aračić uvjerile su USKOK kako nije bilo nikakvog spora o tome da je bivši šef omiške policije znao da je prekršaje počinio upravo direktor Galeba, a ne netko drugi. Aračić je u šali predložio Perkušiću da bi bilo najbolje da ga pritvori koji dan, a on mu je odvratio da bi to bila šteta jer će firma patiti. 

Perkušića terete i da je posušio kaznu Đinu Careviću za prekršaj prekoračenja dopuštene brzine od 22. listopada 2020. u Ulici kralja Držislava u Splitu. U optužnici se navodi da mu je Carević na aplikaciju dostavio fotografiju obavijesti o počinjenom prekršaju i poruku 'izgleda da me slikalo na brzoj cesti na ulazu u Split'. Perkušić je u sustavu MUP-a pronašao Stipu Brnića koji je od 2019. na radu u Frankfurtu i ne stanuje na prijavljenom prebivalištu u RH. Znajući da mu se tako ne mogu uručiti pismena, te podatke je predao Careviću kako bi ih upisao u obrazac za dostavu podataka o vozaču koji je počinio prekršaj. Policijska postaja Brniću je izdala prekršajni nalog kojim je proglašen krivim te mu je izrečena kazna od tri tisuće kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od mjesec dana. Kako se Brniću nije mogao uručiti prekršajni nalog, za njim je raspisana potraga. U listopadu 2021. zadržan je na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH. Uručen mu je prekršajni nalog na kojeg je podnio prigovor. 

Župni vikar makarske Župe svetog Marka Jure Lovrinčević tražio je od Perkušića da ne bude sankcioniran za prekoračenje dopuštene brzine od 29. siječnja 2020. u Lokvi Rogoznici. Poslao mu je fotografiju obavijesti o prekršaju i poruku 'Dobra večer, don Jure je, kapelan iz Makarske. Evo reka mi je don Pave da Vam pošaljem rješenje pa se usput ispričavam zbog prekršaja i zahvaljujem na pomoći'. Perkušić je u informatičkom sustavu MUP-a izabrao fra Petra Vrljička, koji je preminuo u ožujku 2020. te naložio administrativnoj tajnici da ispuni obrazac s njegovim podacima kao da ga je ispunio Lovrinčević. Postupak je obustavljen, a spis arhiviran.     

Perkušića terete i da je izašao u susret Juraju Čikešu koji je tražio da njegov sin ne bude sankcioniran za prekoračenje brzine od 29. kolovoza 20120. u Lokvi Rogoznici. Perkušić je ovog puta iz informatičkog sustava izabrao Svjetoslava Olujića za kojim je raspisana potraga. Ispunjeni su njegovi podaci, a spis je na postupanje dostavljen Općinskom prekršajnom sudu. 

Ante Gudelj, koji je do izbijanja afere vodio Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, tražio je da se riješi prekršaj od 1.000 kuna kojeg je počinio 1. veljače 2020. vozilom jednog trgovačkog društva. Poslao je Perkušiću obavijest o prekršaju i poruke 'tako ti je kada te tvoji kažnjavaju, 'to je kada smo išli k tebi, ja i dva profešura, 'nemoj zaboraviti u ponedjeljak da ne prođu rokovi'. Kako Gudelj ne bi bio evidentiran kao počinitelj prekršaja, Perkušić je istog dana u informacijskom sustavu MUP-a izvršio provjere osobnih podataka i prekršajne prijavljivanosti više osoba s istim imenom i prezimenom supruge i sina Ante Gudelj. Izabrana je supruga koja je ispunjavala uvjete za mjere upozorenja, čime je Perkušić pribavio Anti Gudelju korist u vidu nesankcioniranja za počinjeni prometni prekršaj, stoji u USKOK-ovoj optužnici.

Vaša reakcija na temu