Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Posljednja svečana sjednica za Dan županije u ovom mandatu

FOTO/VIDEO Posljednja svečana sjednica za Dan županije u ovom mandatu

Premijer je najavio 'rješavanje prometnih čvorova' u Splitu i okolici, župan prozvao 'populiste i političke aktiviste raznih boja'

Svečanom sjednicom u teatru uz brojne uzvanike Splitsko - dalmatinska županija je proslavila svoj dan. Kruna proslave, naravno, dodjela je nagrada zaslužnim građanima. 

Premijer Andrej Plenković i ove godine je došao čestitati rođendan Županiji. Stigli su i ministri Branko Bačić, Šime Erlić, Tonči Glavina i Ivan Šipić. Došao je i kandidat HDZ-a za predsjednika Dragan Primorac, saborski zastupnici, državni tajnici. Uz Antu Sanadera, izaslanika predsjednika Sabora, na sjednicu je došla i SDP-ova potpredsjednica, Sabina Glasovac.


Uzvanicima su se obratili predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, župan Blaženko Boban te premijer Andrej Plenković. 

Naklonili su se govornici i laureatima, prof.dr.sc. Dragan Ljutić i  prof.prim. dr. sc. Vedran Radonić i akademik Nenad Cambi dobitnici su nagrade za životno djelo. 

Skupne nagrade zaslužili su Kulturno - umjetnička i športska udruga 'Cista Velika', Oratorij Don Bosco - Kman, Splitsko dijabetičko društvo, Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, Kulturno - umjetnička udruga 'Milan Begović'. Godišnje nagrade su dobili Joe Bašić, Nedjeljko Kovačev, Ivan Pavišić, dr. sc. Marija Jović, prof. dr. sc. Mladen Parlov

U ime dobitnika priznanja zahvalio se rektor Ljutić. U zahvali je posebno istaknuo supruge laureata, oslonce bez kojih ne bi mogli postizati uspjehe. 

Svečana sjednica je, inače, obogaćena, izvedbama kulturno - umjetničkih društava, a posebno iznenađenje je bilo 'obraćanje' svetog Jere uzvanicima.

Šimundić je u svom govoru podsjetio okupljene na početak mandata ovoga saziva Skupštine koji je bio 'obilježen mukotrpnim traženjem razumnog i učinkovitog kompromisa'. Unatoč svemu, dodao je, uspjeli su održati visoku razinu vladavine prava, građanske pristojnosti i slobode izražavanja. 

- Nadam se da će to tako ostati do kraja mandata, da ćemo se uspjeti othrvati napastima političkog cirkusa i lakoumnosti. I naši predci i naši potomci od nas očekuju ozbiljno, pametno i ustrajno zalaganje za zajedničko dobro - ustvrdio je. 

Podsjetio je na tri održane tematske sjednice, o zdravstvu, gospodarenju otpadom i demografiji. Obratio se potom Plenkoviću s molbom da Vlada razmotri prijedloge s tematskih sjednica, osobito one koji se tiču demografije i zdravstva, te ih uvrsti u svoj program rada. Čestitao je laureatima županijskih nagrada.

- Zahvaljujem vam u ime cijele županije jer ste nam svojim djelovanjem pokazali da još negdje sunca ima, da je logos jači od kaosa - poručio je Šimundić. 

U svom govoru župan je naglasio važnost zajedništva svih razina vlasti i svih političkih subjekata, konsenzus o pitanjima važnim za sve građane.

- Ne razumijem pojedine kolege na lokalnoj razini koji se ponašaju kao da je svijet počeo s njima i kao da će sudnji dan doći odmah nakon njih. Politički aktivisti i populisti raznih boja su stručnjaci za sve, njima ne treba nitko, sve znaju, sve mogu. A, moj stav vam je svima poznat - politikama razvoja da, politikantstvu zauvijek ne. Znate da kod mene nema politički obojenih vodovoda, cesta ni tunela - govorio je župan. 

Rekao je i da su svi gradonačelnici i načelnici svjedoci takvoga njegovog pristupa, od prvog dana nakon izbora. Zahvalio se svim bivšim županima i zamjenicima župana, predsjednicima Skupštine, vijećnicama i vijećnicima ističući važnost razumijevanja i umreženosti institucija na svim razinama vlasti. 

- Mnogi projekti bez razumijevanja i potpore predsjednika Vlade i resornih ministarstava bili bi samo lijepi san. Uvažavanje potreba naših građana od strane Vlade i premijera Andreja Plenkovića, rezultiralo je činjenicom da je danas cijela naša županija jedno veliko gradilište - naveo je. 

Laureatima se zahvalio na dobru kojim su sve zadužili.

- Vaš doprinos Županiji i svima u Lijepoj našoj je nasljeđe koje želimo prenijeti budućim naraštajima. Vi ste naš ponos, svjetionici koji nas iz nemirnog mora relativnosti, vode ka sigurnoj luci daljnjeg razvoja ukorijenjenog u naše tradicionalne vrijednosti. Vi ste naša snaga za nove izazove - zaključio je župan.

Kao i svi govornici koji su se osvrnuli na učinjeno u proteklom mandatu, svaki iz svog područja djelovanja, tako je i Plenković nabrojio uspjehe Vlade koju vodi. Uz to, najavio je ulaganje u infrastrukturu Splita i okolice i raspetljavanje prometnih čvorova.

Kako je rekao, prioritet su Vlade u ovom mandatu, s naglaskom na brzu cestu do Omiša.

Vaša reakcija na temu