Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Tri rimska broda čine posebnim arheološko nalazište u Kaštel Sućurcu

FOTOGALERIJA Tri rimska broda čine posebnim arheološko nalazište u Kaštel Sućurcu

Završena su ovogodišnja istraživanja

Završena su ovogodišnja sustavna arheološka istraživanja na položaju Trstenik u Kaštel Sućurcu. Podvodni arheološki lokalitet otprije je poznat po pronalasku lučkog kompleksa iz rimskog doba, a pronađena tri rimska broda izdvajaju ga u odnosu prema sličnim nalazištima na istočnoj jadranskoj obali. 

Proteklih nekoliko dana obavljeni su radovi na dokumentiranju broda Trstenik 3, te su nastavljena istraživanja drvene konstrukcije koja se od broda proteže u smjeru istoka paralelno s pružanjem obale. Uz drvenu konstrukciju s unutrašnje i vanjske strane nalaze se ostaci dvaju dolija - velikih keramičkih posuda koje su služile za pohranu različitih namirnica. S obzirom na kontekst nalaza, trstenički doliji vjerojatno su imali funkciju vezanu uz čuvanje svježe ribe ili proizvodnju agruma - umaka od ribljih iznutrica. Uz drvenu konstrukciju i dva dolija pronađeno je mnoštvo pokretnih nalaza, a uglavnom je riječ o različitim vrstama kuhinjskog keramičkog posuđa i amfora iz 2/3. st. po Kr.

Najveće iznenađenje ovogodišnje istraživačke kampanje je nalaz brončanodobnog keramičkog posuđa u dubljim kulturnim slojevima. Već je tijekom istraživanja broda Trstenik 1 2015. godine pronađeno nekoliko ulomaka posuda koje su se mogle okvirno datirati u brončano doba no s

s obzirom na to da je bilo riječ o izoliranom nalazu nije bilo moguće utvrditi je li riječ o postojanju značajnijeg lokaliteta. S obzirom na nove nalaze koji su oko 20 m udaljeni od prvog nalaza prapovijesne keramike, može se pretpostaviti da je na rimsko pristanište izgrađeno nad ostacima prapovijesnog brončanodobnog nalazišta. Najvjerojatnije je riječ o priobalnom naselju na manjem poluotočiću uz potok Trstenik. Sličan primjer takvog tipa naselja otkriven je u obližnjem Vranjicu, a postoje indicije da je takvo naselje postojalo i na području Barbarinca.

Istraživanja je vodila izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, a u njima su sudjelovali i djelatnici Muzeja grada Kaštela te vanjski suradnici. Ovogodišnja istraživanja financirana su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinske županija i Grada Kaštela.

Vaša reakcija na temu