Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA Kaštelanski gradonačelnik posjetio Dnevni boravak udruge Sv. Jeronim

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA Kaštelanski gradonačelnik posjetio Dnevni boravak udruge Sv. Jeronim

'Zahvalna sam da uopće postoji ovakva udruga'

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović u pratnji pročelnice Antonije Kljaić posjetio je Dnevni boravak udruge Sv. Jeronim koji je mjesto susreta i druženja upravo osoba treće životne dobi. Uz prigodne poklone u vidu zakuske i kolača gradonačelnik i pročelnica porazgovarali su s korisnicama i poslušali njihove potrebe i prijedloge.

'Prije svega, povodom Međunarodnog dana starijih osoba, svim osobama treće životne dobi čestitam njihov dan. Ovdje mi je uvijek drago doći jer sam tu poniknuo i krenuo u svoj društveni život i vjerojatno će me put opet vratiti ovdje. Ovakvi posjeti su prilika za razgovor o problemima i potrebama, a najvažnije je da osobe treće životne dobi vide da nisu same i da mi mlađi brinemo o njima. Prilikom zadnjeg sastanka obećali smo osigurati vađenje krvi u ambulanti u Kaštel Gomilici, po tom pitanju smo u pregovorima i vjerujem da ćemo to i realizirati. Od pročelnice su zatražili da se u Kulturnom centru za njih organizira prikazivanje filmova pa ćemo ispuniti i tu želju', rekao je Ivanović.

Udruga Sv. Jeronim od 2010. godine provodi program 'Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama' Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na taj se način razvijanjem pozitivnih stavova u društvu prema starijim osobama želi postići sprječavanje njihove socijalne izoliranosti kao i integriranje i aktivno sudjelovanje starijih osoba u životu uže društvene zajednice.

'Svake godine posjećujemo gospođe koje su korisnice Dnevnog boravka i stvarno se lijepo s njima susresti i porazgovarati o dobrim i lošim stvarima te poslušati što ih muči. Ove godine nismo imali puno zahtjeva, a kao što je gradonačelnik rekao obećali smo im ispuniti sve koliko budemo mogli. Svima im želim čestitati Međunarodni dan, zaželjeti da što više požive i da nam upute i nove korisnice u sve programe i radionice koje ovdje imaju', kazala je Antonia Kljaić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i zajedničke poslove.

U prostoru za aktivnosti, starije osobe mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, međusobno razgovarati, razmjenjivati informacije, osobna iskustva, dnevna i druga događanja, a među dvadesetak korisnica koja redovito provodi vrijeme u aktivnostima udruge je i gospođa Majda Jazbec.

'Moram reći koliko sam zahvalna da uopće postoji ovakva udruga, ja sam je pronašla preko interneta, nakon što mi je bilo dosadno i trebala mi je promjena. Nazvala telefonom i sutra dan sam bila u ovoj udruzi. Nisam mogla vjerovat da nešto tako lijepo postoji, da se u današnje vrijeme ljudi brinu o starijim osobama, jer ako je nekom potrebna pomoć onda je to starijim bakicama i djedovima kojih je nažalost manje. Od svega mi se najviše sviđaju razne radionice i druženja, a posebno snaga, volja i energija koju imaju žene o odmaklim godinama za dolaskom ovdje, a isto tako hvala svima iz udruge koji o nama brinu i skrbe', poručila je gospođa Majda koja u Dnevni boravak dolazi već tri godine.

Vaša reakcija na temu