Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kreće energetska obnova školske dvorane OŠ prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom

Kreće energetska obnova školske dvorane OŠ prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom

Investicija ukupne vrijednosti 1.349.144,39 eura

Energetska obnova sportske dvorane Osnovne škole prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom riješit će probleme prokišnjavanja i hladnoća zimi te vrućina ljeti za sve njene korisnike, od školskih učenika i nastavnika do sportskih klubova s područja Kaštela, rečeno je na konferenciji za medije održanoj danas u Kaštel Starom povodom početka provedbe projekta energetske obnove dvorane. Investicija je to ukupne vrijednosti 1.349.144,39 eura od čega bespovratna sredstva Europske unije - NextGenerationEU kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. - 2026. godine čine 917.460,84 eura, a vlastita sredstva SDŽ i Grada Kaštela 431.683,55 eura. Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ).

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu SDŽ Tomislav Đonlić kazao je kako je ovaj projekt rezultat dobre suradnje županije i Grada Kaštela te da je SDŽ u proteklom razdoblju obnovila 14 obrazovnih ustanova diljem županije što se pozitivno odrazilo na poboljšane uvjete, ali i motivaciju učenika i zaposlenika.

- Energetska učinkovitost jedna od aktivnosti koju provodimo jer želimo zelenu, održivu energiju i da naši objekti u najvećoj mogućoj mjeri udovoljavaju svim do sada propisanim parametrima i standardima kvalitete Europske unije. Svjesni smo da je čitav niz objekata građen u vrijeme kada standardi gradnje nisu dosezali današnje standarde i zbog toga se danas ovakvi projekti intenzivno provode. Energetska obnova ove sportske dvorane ima za cilj podignuti uvjete rada učenika škole i sportaša iz Kaštela kroz obnovu ovojnice zgrade (vanjski zid, ravni i kosi krov), zamjenu postojećih tehničkih sustava zgrade koji uključuju tehničku opremu za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne tople vode, ugradnju dizalice topline te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom i uvođenje sustava daljinskog očitovanja potrošnje energenata i vode, pojasnio je Đonlić i dodao kako radovi započinju u ljeto 2025. godine, a završetak projekta je planiran za 30. lipanj 2026. godine.

Gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović podsjetio je kako se radi o zajedničkoj dvorani Grada Kaštela i SDŽ kao osnivača škola koja je napravljena zajedničkim financijskim sredstvima prije 30-tak godina i njome uprava Javna ustanova sportski objekti Grada Kaštela.

- Ovo je sigurno projekt od velike koristi jer su se nazirali problemi, bilo je prokišnjavanja. Na njemu smo radili duže vrijeme i imamo sreće da smo dobili sredstva. Dvoranu tokom dana koriste učenici škole, a u večernjim satima sportski klubovi s područja grada Kaštela kojih imamo veliki broj i zbog čega se nameće potreba za još jednom sportskom dvoranom uz ovu i onu u Kaštel Sućurcu koja je u vlasništvu Grada.

Razmišljamo o izgradnji još jedne dvorane ako bude moguće u dogovoru s Ministarstvom i županijom da to bude na području upravo ove škole, najavio je Ivanović.


Ravnateljica Osnovne škole prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom Nives Vilić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da će po završetku energetske obnove školske dvorane učenici imati sat tjelesne kulture u boljem prostoru, pa će i nastava biti kvalitetnija.

- Više neće od proljeća biti vrućina u dvorani, a zimi hladnoća. Sada će učenici moći sudjelovati na satu

tjelesne kulture u dobrim i optimalnim uvjetima, istaknula je Vilić.


Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Vaša reakcija na temu