Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADSKO VIJEĆE UŽIVO Nakon Hajduka na red je došla i rasprava o KK Split
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

GRADSKO VIJEĆE UŽIVO Nakon Hajduka na red je došla i rasprava o KK Split

Nakon dvomjesečne pauze


15.15 - Nakon pauze za ručak uslijedila je rasprava o financijskom izvješću KK Split za 2023. godinu O stanju u KK Split je izvijestio Dejan Žaja, predsjednik Uprave KK Split.

- Moramo voditi računa o identitetu grada, ali i o novcima. Niste vi mogli u ovo vrijeme ništa značajnije napraviti. Omladinski pogon je katastrofalan. Mislim da se treba naći neki balans, ali i da se ostvari rezultat - rekao je Davor Matijević iz SDP-a dok je komentirao stanje u KK Split. 

Damir Barbir, nezavisni vijećnik, je pitao kakav se rezultat može očekivati, no naglasio je i da je financijsko stajne u klubu dosta loše.

- Ove godine smo napravili još skuplju ekipu, imamo kemiju u momčadi i mislimo da bi se mogla dogoditi ta godina, da osvojimo neki od trofeja - kazao je Žaja.

Uz manju raspravu usvojen je financijski izvještaj KK Split za 2023. godinu.

14.07 Igor Stanišić iz HGS-a isto je imao komentar tijekom rasprave o Hajduka.

- Osobno sam i dioničar Hajduka. Trebao je doći predsjednik Bilić, iako je ovo izvješće predsjednika Jakobušića, koji je bivši. U 2023. godini je gubitak, ali to nas ne treba brinuti jer će se vratiti sve kroz transfer Luke Vuškovića. Možete li nam reći kakvo je tekuće poslovanje i je li točno da Hajduk uskoro neće imati za plaće kako je nedavno govorio bivši sportski direktor Nikola Kalinić. Gospodin Kalinić je izašao iz svoje domene u pozitivnom smislu, otišao je u tvrtku Tommy i pitao je novce za Rakitića. Čin je veleizdaje smijeniti Kalinića u trenutku kada Hajduk igra s Dinamom. To su osjetljive faze za klub i igrače. Naš Hajduk i Torcida su rekli da će se mijenjati određene stavke u modelu za kojeg i sam smatram da je dobar. Ljudi nisu znali da je gospodin Pavelin izabran od strane politike. Nisam siguran bi li tada bio izabran u NO Hajduka jer je ranije izabran u natječaju Ivice Puljka za NO zračne luke - rekao je između ostalog Igor Stanišić iz HGS-a.

14.04 - Što je o Hajduku govorio SDP-ov Davor Matijević pročitajte ovdje.

13.15 - Započela je rasprava o financijskom izvještaju HNK Hajduk za 2023. godinu, a detalje je otkrio Ivan Matana, član Uprave.

Došlo je do pokušaja rasprave o nedavnoj smjeni sportskog direktora od strane HDZ-a, no nije palo na plodno tlo, jer se raspravlja isključivo o financijama za prošlu godinu.

Naglašeno je kako još nije uknjižen prihod od transfera Luke Vuškovića koji je tada bio maloljetan, tako da će se taj prihod proknjižiti tek 2025. godine, kada igrač postane punoljetan.

Intelektualne usluge su rasle za 45 posto, a najviše se odnosi na trošak za digitalnu platformu HDTV. Matana je objasnio kako je u kolovozu prošle godine broj korištenja aplikacije 'eksplodirao' te su prešli sve ugovorene limite pa su morali uložiti dodatna sredstva, jer se preopteretila infrastruktura. U listopadu prošle godine su prešli na drugu platformu koja ima, kaže, povoljnije uvjete pa se takvi skokovi više ne mogu ponavljati.

Porasli su i troškovi prijevoza, a jedan od razloga je rast goriva i vozarina. Istaknuo je da su klub koji najviše putuje, a tu su i putovanja mlađih kategorija. Naveo je kako je polovica porasta troškova putovanja zbog Lige prvaka za mlađu kategoriju, zbog čega su imala putovanja koja nisu predvidjeli.

12.47 - Načelnik PU Marko Srdarević podnio je izvještaj o stanju sigurnosti u Splitu. Više doznajte ovdje.

11.12 - Puljak je otkrio javnosti kako još uvijek nije dobio rješenje inspekcijskog nadzora od svibnja nad Sjevernom lukom. Više pročitajte ovdje.

11.00 - Tijekom pitanja izbila je svađa Između HDZ-ovaca s jedne i Puljka, Ivoševića i Kuzmanića s druge strane. Sve je završilo uvredama, a više pročitajte ovdje.

10.08 - Marijan Čelan iz HDZ-a je u vijećničkom pitanju istaknuo inicijativu koja je proizašla iz Gradskog kotara Trstenik da trg u Ulici Ruđera Boškovića dobije ime po Josipu Vraniću, prvoj žrtvi Hrvatske ratne mornarice, s obzirom na to da je živio u neposrednoj blizini. Tražio je od gradonačelnika da odgovori hoće li podržati takvu inicijativu. 

Ivica Puljak je rekao da u načelu podržava inicijativu, ali treba još proći Kotarsko vijeće i Komisiju za imena ulica i trgova i za spomenike. 

HDZ-ov Domagoj Bajić je podsjetio da je natječaj za izradu idejnog rješenja sportsko-rekreacijskog centra Brda - propao. Poništen je. 

- Državna komisija je uvažila žalbu po kojoj prvonagrađeni rad premašuje gabarite koji su propisani natječajem, kao i druge propise, a najznačajniji su oni koji se tiču protupožarnih uvjeta - rekao je Bajić te dodao kako je u ponovnom postupku poništen čitav natječaj jer niti jedan rad nije zadovoljio protupožarne uvjete. 

Zanimalo ga je kako je ocjenjivačkom sudu promaknuo taj propust, po kojem su kriteriju birani, jesu li dodijeljene novčane nagrade za najbolje radove i hoće li biti vraćen iznos? 

- Na 28. sjednici sam najavio da bi se ovo moglo dogoditi s tim natječajem, a cilj ovog pitanja nije naslađivanje, već imamo priliku da ga provedemo kako treba, da bude racionalniji i kasnije da bude jeftinija izvedba projekta - između ostalog je rekao Bajić koji je istaknuo da je i Komora arhitekata upozoravala na sporni natječaj. 

Ivica Puljak je odgovorio da je na isti način napravljen natječaj za uređenje Hrvojeve ulice i nije bilo nikakvih problema. Naglasio je i kako mu Komora arhitekata nije mogla jamčiti da je njihov pravilnik usklađen sa Zakonom o javnoj nabavi. 

- Kada se radi po pravilniku, onda se mora raditi prema Zakonu o javnoj nabavi, a te dvije stvari nisu usklađene, što se manifestiralo na jednom od najvažnijih natječaja u Split - proširenju KBC-a Split. To je rađeno po Komorinom pravilniku, a svejedno je propalo, što govori da pravilnik nije dobar i to se mora promijeniti - kazao je Puljak te istaknuo kako se u tom konkretnom natječaju dogodilo da se netko žalio na činjenicu što idejno rješenje nije - idealno. 

- Nikad se takvo nešto nije dogodilo. Tu se bira oblikovno rješenje, a neki detalji se kasnije isprave. Naravno, kada se pregledalo ispalo je da niti jedan rad nije ispunjavao uvjete, uključujući rad onoga koji se žalio - odgovorio je gradonačelnik.

9.35 - Puljak je otkrio što se radilo u posljednja dva mjeseca kada se održala posljednja sjednica.

Uz sve ostalo u opsežnom izvještaju, Puljak je otkrio da su ove godine sva djeca upisana u vrtiće, a kazao je i da je u međuvremenu otvoren Tehnološki park na Dračevcu. Spominjao je i druge infrastrukture projekte, izgradnju parkirnih garaža u Splitu, zapošljavanje novih vozača Prometa Split i slično.

Puljak nadalje kaže da su tijekom kolovoza ugrađena dva polupodzemna spremnika u gradu, a tijekom listopada počinje gradnja novih spremnika. Plan je da se u Splitu u konačnici implementira oko 1000 novih polupodzemnih spremnika.

- Što se tiče vodno komunalne strukture, svi projekt idu prema svome planu. Također, predstavljen je prvi prijedlog programskih ideja za gradske projekte, a otvorena je i javna rasprava za Stari Hajdukov plac - rekao je Puljak između ostalog.

9.26 - Splitski HDZ je uoči sjednice Gradskog vijeća održao konferenciju za medije i prozvao splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka kako odgađa donošenje ključne odluke - smjenu Ivice Karoglana, direktora Čistoće.

- Pokrenuli smo inicijativu, a imamo 18 potpisa predsjednika Gradskih kotareva i Mjesnih odbora kako bi Puljak sazvao Skupštinu i smijenio Karoglana - rekao je Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a. No, više govora o tome biti na predstavljaju izvješća te gradske tvrtke i sutra, kada će se održati tematska sjednica Gradskog vijeća na temu Čistoće. 

Nakon usvajanja točaka dnevnog reda, gradonačelnik Puljak je vijećnicima skrenuo pažnju na novost - bokale s vodom. Kazao je da su u procesu tranzicije na upravu koja ne koristi jednokratnu plastiku tako da su od danas pred vijećnicima bokali s vodom, a ne plastične boce. 

Sjednica je krenula s redovnim izvještajem gradonačelnika.9.16 - Počela je sjednica.

RANIJE OBJAVLJENO:

Splitsko Gradsko vijeće se u 9 sati ujutro sastaje nakon dvomjesečne pauze, a za to vrijeme nakupilo se više vrućih tema.

Iza nas je špica turističke sezone koja svake godine iznova otkrije slabe točke ovog grada, infrastrukturne i komunalne. Zato je ova sjednica prilika zastupnicima različitih političkih opcija u vijeću postaviti pitanja čelnicima gradskih tvrtki i ustanova koji će danas prezentirati godišnja izvješća.

U pravilu se povede najviše rasprave kad dođe na red tvrtka Žnjan i Splitska obala. Već pri početku sjednice diskutirat će o financijskom izvještaju HNK Hajduk i KK Split. Svakako će, uz to, biti zanimljiva tema i Čistoće, o kojoj će se raspravljati u dvije točke. Direktor Ivica Karoglan će pred vijećnike i javnost nakon duljeg perioda. Potom opet nakon današnje redovite sjednice sutra je zakazana tematska sjednica koju je inicirao i prikupio potpise HGS-ov Igor Stanišić još u lipnju. Samo je čekao kraj ljeta za predati ih, da ne 'ugrožava turističku sezonu'.

Nema sumnje da će biti rasprave oko Prijedloga odluke o ograničenju korištenja prometnica u park-šumi Marjan, kojom se predviđa postavljanje nove rampe kod skretanja za Kašjune.

Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu jučer je medijima i vijećnicima dostavila mišljenje Ureda povjerenice za informiranje u kojem je navedeno kako nije provedeno javno savjetovanje o Prijedlogu odluke o ograničenju korištenja prometnica u park-šumi Marjan, u obliku u kojem je dostavljena Gradskom vijeću.

Zbog toga, iz ureda povjerenice upozoravaju da takav akt, u slučaju izglasavanja, može biti predmet ocjene zakonitosti pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

- Naglašavamo, Zaključak je različiti dokument u odnosu na Odluku za koju savjetovanje nikad nije provedeno - upozorili su uoči današnje sjednice na kojoj će se raspravljati o tom dokumentu.

Izglasavanjem točke pod rednim brojem 29 Grad Split će razvrgnuti suvlasničku zajednicu s tvrtkom Manas na dijelu građevinskog zemljišta stambene namjene, čime bi se osigurala gradnja prve zgrade namijenjene priuštivom stanovanju. 

Korak do realizacije je otkup dijela zemljišta od Manasa. Split je suvlasnik 1450 kvadrata, a firma Manas 430 metara četvornih. Privatnik je suglasan prodati dio parcele, kako kažu, razvrgnuti suvlasničku zajednicu. Tržišna vrijednost Manasovih kvadrata je procijenjena na 198.054 eura. Nakon što im Banovina plati nešto manje od 200.000 eura, krenut će se u daljnje korake za gradnju zgrade za priuštivo stanovanje.

No, prije rasprave o svim točkama prva su na redu vijećnička pitanja, kao zagrijavanje i uvertira u cjelodnevnu raspravu.

Vaša reakcija na temu