Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVZ Angažirano gotovo 1000 vatrogasaca za nadolazeći vodni val!

Angažirano gotovo 1000 vatrogasaca za nadolazeći vodni val!

Na vodnom području Dunava na snazi su mjere obrane od poplava

Vodni val koji je pogodio istočnu i srednju Europu prouzročivši velike poplave približava se Hrvatskoj gdje se aktivno provode mjere kako bi se njegove posljedice minimizirale.

Na vodnom području Dunava vrhunac vodostaja očekuje se u srijedu stoga su vatrogasci s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije već danima angažirani s ostalim službama u provođenju preventivnih radnji.

Osječko-baranjska županija: Najviše angažmana na području Batine

Na području Osječko-baranjske županije najveći vodni val zahvatit će područje Batine gdje će se zadržati nekoliko dana, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Vatrogasci već danima neumorno rade na pripremama kako bi što spremnije dočekali vodeni val, a prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zorana Pakšeca, razloga za zabrinutost nema. 

'U ovome je trenutku angažirano 200 vatrogasaca s područja Baranje gdje se očekuje porast vodostaja Dunava. Osim vatrogasaca, spremno je i 20 pumpi, mobilna rasvjeta te velika punilica pijeska koja je preuzeta s Robnih zaliha te se nalazi u JVP Osijek. U Kneževim Vinogradima ustrojen je i logistički centar za vatrogasce koji će biti tranzicijski centar ako će biti potrebno angažirati i vatrogasce iz ostalog dijela županije. Možemo kazati da ako bude potrebno, angažirat će se dodatnih 300 vatrogasaca s područja cijele Osječko-baranjske županije, što neće ni na koji način ugroziti sigurnost ostalih područja, ako dođe do neke druge intervencije', rekao je Pakšec.

Vukovarsko-srijemska županija: Najugroženiji Vukovar

Vatrogasci rade na pripremama i na području Vukovarsko-srijemske županije, a županijski vatrogasni zapovjednik Krešimir Jelić izjavio je kako su vatrogasne snage potpuno spremne za brzo i učinkovito djelovanje u slučaju poplava koje bi mogle zahvatiti ovo područje.

'Na raspolaganju imamo oko 500 obučenih i iskusnih vatrogasaca, a uz ljudske resurse, raspolažemo i s velikim brojem vatrogasnih pumpi, uključujući pumpe visokog protoka koje su ključne za brzo ispumpavanje velikih količina vode s ugroženih područja', kazao je.

Vatrogasne snage surađuju s ostalim službama za hitne intervencije, kao i s lokalnom upravom kako bi osigurale koordiniranu reakciju i minimizirale posljedice potencijalnih poplava, a vjeruju kako će vodni val biti i niži od prvih procjena.

'Naša je prioritetna zadaća zaštita ljudi, imovine i okoliša, a građanima poručujem kako redovno pratimo stanje na terenu te ćemo informirati javnost o svim relevantnim promjenama i eventualnim preporukama', dodao je.

Tucaković: Vatrogasni sustav je spreman

Ako bude potrebe, temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, angažirat će se vatrogasne dislokacije i iz ostalih županija kao i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika.

'Gotovo 1000 vatrogasaca je spremno za nadolazeći vodni val, a vatrogasni sustav će reagirati brzo i učinkovito, kao i uvijek do sada', rekao je  Tucaković.

Vaša reakcija na temu