Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mari Kanezaki from Pixabay Forum građana o obrazovanju na Filozofskom fakultetu

Forum građana o obrazovanju na Filozofskom fakultetu

Organizira ga udruga Sidro

Na Filozofskom fakultetu u Splitu u petak, 27. rujna u 18 sati, će se održati Forum građana koji organizira udruga Sidro na temu 'Obrazovanje. pravo, a ne dar!'.

'Obrazovanje počinje u vrtiću, programima Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, i to je vrijednost koju je EU prepoznala kao prioritet i pravo svakog građanina EU, svakog djeteta. Onemogućavanjem pojedinoj djeci pristup toj prvoj stepenici obrazovanja, stavljamo ih u nepovoljniji položaj, diskriminiramo u odnosu na djecu kojoj je obrazovanje u ovoj dobi dostupno', poručuju organizatori. 

U Republici Hrvatskoj u ovom trenutku, na nacionalnoj razini, a prema podacima

Državnog zavoda za statistiku, dječje vrtiće pohađa samo 57,8 % djece rane i predškolske dobi, dok je europski standard 97 %.

'Polazeći od činjenice da je obrazovanje pravo svakog djeteta, a ne dar koji neka država može i ne mora dati, svjesni kako uskraćivanjem te prve stepenice obrazovanja dijete dovodimo u slabiji početni položaj, želimo utjecati na donošenje kvalitetnih nacionalnih i lokalnih propisa koji će svakom djetetu jamčiti jednakost. Nužno je osvijestiti javnost o vrijednostima i važnosti prve stepenice obrazovanja i utjecati na donositelje odluka u cilju osiguravanja jednako dostupnog, sigurnog, priuštivog i kvalitetnog vrtića za svako dijete. Ovim forumom građana okupljamo sve koji su povezani s Ranim i predškolskim odgojem u Republici Hrvatskoj te one koji bi o važnosti kvalitete mogli problematizirati sa svoga gledišta, osnivače, akademsku zajednicu, ravnatelje, odgojitelje te roditelje a sve u cilju pronalaska smjernica i zaključaka koje bismo kasnije mogli dostaviti donositeljima odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini te zahtijevati izmjene', pojašnjavaju iz udruge Sidro koja okuplja odgojitelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Vaša reakcija na temu