Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MIC-Vis: Demografija, migracije i energetika na Mediteranu dominantne teme 5. konferencije

MIC-Vis: Demografija, migracije i energetika na Mediteranu dominantne teme 5. konferencije

Okupila je više od 200 znanstvenika i stručnjaka

Završena je 5. međunarodna znanstvena multidisciplinarna konferencija 'Mediterranean Islands Conference (MIC-Vis 2024)' koju su organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Sveučilište VERN.

Konferencija je održana na otoku Visu od 18. do 21. rujna, a okupila je više od dvije stotine znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta, koji su kroz izlaganja više od 150 radova, u kontekstu globalnih zbivanja diskutirali o gospodarskom i društvenom razvoju Mediterana.

Obnovljivi izvori energije, energetska samodostatnost, demografija, migracije, turizam i klimatske promjene bile su neke od glavnih tema o kojima se diskutiralo na ovogodišnjem skupu, a sudionici su se mahom složili da aktualna geopolitička događanja u svijetu mijenjaju agendu i utječu na razvojni aspekt Mediterana, posebno u segmentu iskorištavanja prirodnih resursa.

Na izazove u ovim područjima upozorio je i ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Željko Holjevac koji je na otvorenju naznačio da su 'pomorska baština, umjetna inteligencija, migracijski trendovi, klimatske promjene, pametni turizam, održivost, bioraznolikost, mladi i aktivizam te ribarstvo važne teme i izazovi za mediteransko područje'.

Jedan od ovogodišnjih uvodničara, prof. dr. sc. Milan Puh s brazilskog Sveučilišta Sao Paolo pojasnio je da je fenomene na Mediteranu potrebno promatrati iz konteksta međusobne povezanosti mediteranske regije, globalnih migracija i mogućnosti dekolonijalnog pristupa.

'Proces međusobne povezanosti na Mediteranu traje od 16. stoljeća i otad na ovamo traje tzv. projekt civiliziranja ili promjene društava koja se smatralo tradicionalnima, tako da se nastoji stvoriti univerzalna kultura i civilizacija', istaknuo je dr. Puh uz kojega su uvodna izlaganja održali i prof. dr. sc. Robin Degron s francuskog Sveučilišta Paris 1 - Panthéon-Sorbonne te dr. sc. Dinko Radić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Vis.

U okviru konferencije održana je i međunarodna izložba studentskih fotografija na temu 'Boje Mediterana', a najboljom autoricom proglašena je Zrinka Zagorec s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, koja je nagrađena vrijednim poklonom tvrtke Canon.

Vaša reakcija na temu