Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: N1 Screenshot KORMILO DOŠLO DO KRAJA Velika afera s pomorskim policajcima i naftom pala u zastaru

KORMILO DOŠLO DO KRAJA Velika afera s pomorskim policajcima i naftom pala u zastaru

USKOK je optužnicu digao u lipnju 2011. godine

Planirana rasprava u slučaju 'veliko' Kormilo, zakazana za konac svibanj neće biti održana. Sutkinja je, naime, konstatirala da je za sva (preostala) kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja ovog mjeseca nastupila apsolutna zastara, što i ne čudi jer djela datiraju iz 2008. i 2009. godine, a optužnica USKOK-a protiv pomorskih policajaca i djelatnika benzinske crpke iz lipnja 2011. godine. Obustavljen je postupak protiv 14 okrivljenika, petorica su bivši pomorski policajci, koji su zbog ove afere s mućkama oko goriva najureni iz službe. 

Sutkinja koja je konstatirala zastaru i obustavila postupak u ovom slučaju tek je posljednja u nizu sudaca koji su se tijekom 13 godina promijenili na predmetu. Izvorna USKOK-ova optužnica svojedobno je razdvojena na 'veliko' i 'malo' Kormilo, koje je i dalje aktivno jer je prije osam godina donijeta nepravomoćna presuda pa je produljen rok za zastaru. 

Okrivljenici su osuđeni za osam jastoga, koji su po zapisniku završili u moru, no na snimkama je otkriveno da ih je zadesila drugačija sudbina. Za gorivo nije bilo dokaza pa je zapovjednik policijskog broda oslobođen. Presuda je, međutim, ukinuta i postupak vraćen na ponovno suđenje. U međuvremenu je protiv dvojice okrivljenika postupak obustavljen zbog zastare, preostala su petorica. 

U 'velikom' Kormilu problem je bilo kombinirano tehničko i financijsko vještačenje, vještak ga duže vrijeme nije htio uzeti u rad, a s tako velikim brojem okrivljenika i njihovih branitelja često nije bilo ni pretpostavki za održavanje rasprave.

Vaša reakcija na temu