Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kukavica reagirao na izjavu Obuljen Koržinek o Jasenovcu: Vrijeme je se napravi revizija vašeg rada i rada vašeg ministarstva

Kukavica reagirao na izjavu Obuljen Koržinek o Jasenovcu: Vrijeme je se napravi revizija vašeg rada i rada vašeg ministarstva

'Hrvatska je prije 34 godine zauvijek rekla NE interpretaciji povijesti dogovorenoj u komitetskim kancelarijama'

Ivica Kukavica poručuje kako je nakon današnje izjave ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o 'reviziji i revizionizmu' u radu JUSP Jasenovac vrijeme da se napravi i revizija rada ovog ministarstva i ministrice. 

'Naime, uvažena ministrica je, reagirajući na skandalozne propuste u radu ove javne ustanove vezane za interpretaciju povijesti po mjeri Vučićeva režima, izjavila kako 'ministarstvo cijeni i podupire' rad Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac! Već ovdje imamo ogroman problem i propust. Kako je moguće da resorno ministarstvo podupire rad upravnog vijeća koje nije u stanju kontrolirati osnovne informacije koje ustanova kojom upravljaju objavljuje? Je li riječ o namjernom propustu ili naputku upravnog vijeća usmjerenom prema revizionizmu prema naputku Beograda? Što je radila Uprava za arhive, knjižnice i muzeje u Ministarstvu kulture i medija koja je formalno nadležna Upravnom vijeću JUSP Jasenovac i ravnatelju? Zar je doista bio potreban članak jednog povjesničara koji nema nikakvog doticaja s radom JUSP Jasenovac da bi se ispravile skandalozne tvrdnje 'o konačnom rješenju'?', pitanja su koja postavlja Kukavica.

Ističe kako je tema Jasenovca teška i bolna za hrvatski narod. 

'Ministrica bi trebala znati kako je jugoslavenski i velikosrpski režim koristeći se tezama o genocidnim Hrvatima i 700 tisuća stradalih u Jasenovcu desetljećima Hrvate držao u pokornosti negirajući im, kao genocidnom narodu, pravo na državu. Prvi se tom narativu suprotstavio Franjo Tuđman dokazujući znanstvenim metodama kako je brojka o 700 tisuća stradalih u Jasenovcu mit.  Stoga, gospođo ministrice, vaša tvrdnja 'kako će te se i u buduće oštro suprotstavljati svakom pokušaju povijesnog revizionizma u odnosu na zločine koje je počinila NDH i ustaški režim, bilo da se radi o radikalnom preuveličavanju ili umanjivanju procijenjenog broja žrtava logora Jasenovac' zaslužuje reakciju kompletne znanstvene zajednice u RH', navodi Kukavica i pita Obuljen Koržinek je li ona upravo iz rasprave o Jasenovcu isključila znanost..

'Koje i čije su to procjene o broju žrtava relevantne? Ne postoje gospođo ministrice preuveličane i umanjene žrtve Jasenovca. Postoji samo ono što se znanstveno može dokazati i potkrijepiti dokazima. Hrvatska je prije 34 godine zauvijek rekla NE interpretaciji povijesti dogovorenoj u komitetskim kancelarijama. Još ranije takvoj povijesti je NE rekao Franjo Tuđman znanstveno osporavajući velikosrpske mitove vezane uz Jasenovac. Gospođo ministrice vi ste svojim posljednjim izjavama pljunuli na rad Franje Tuđmana stoga bi vam dobronamjerno savjetovao da preispitate vlastiti rad i postupke svog ministarstva', zaključio je Kukavica.


Vaša reakcija na temu