Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LASTOVO PARALIZIRANO Načelnik Leo Katić: Ovršili su nas za plaćeni dug, a Općini nije ostavljen ni minimum za tekuće troškove

LASTOVO PARALIZIRANO Načelnik Leo Katić: Ovršili su nas za plaćeni dug, a Općini nije ostavljen ni minimum za tekuće troškove

Račun Općine Lastovo u blokadi je tri mjeseca. Načelnik kaže da se u tom razdoblju stvorio dug od 600 tisuća kuna. Isključili su im telefon i internet, a uskoro će i struju. Vrtić neće otvoriti

Općina Lastovo ovršena je za milijunski iznos temeljem pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda po tužbi tvrtke Prokljan d.o.o. iz Zagreba. U pitanju je bio dug Općine prema tvrtki MGT iz Kumrovca. Općina je platila gotovo pola milijuna kuna MGT-u nakon postignutog sporazuma, no ispostavilo se da je dug plaćen krivoj tvrtki jer je potraživanje preuzela najprije tvrtka Croatia Factoring, a potom i tvrtka Prokljan, koja je i podnijela tužbu protiv Općine na iznos od 453 tisuća kuna plus kamate. Prvostupanjski sud tužbu je odbio, no viši je sud, odlučujući o žalbi tužitelja, ukinuo presudu i prihvatio tužbu. 

Ugovor o cesiji između tvrtke MGT i Croatia Factoringa sklopljen je 11. veljače  2011. godine. U tužbi je navedeno kako je Općina Lastovo zaprimila obavijest o tome 15. veljače. Samo 13 dana kasnije, Općina je platila 453 tisuće kuna tvrtki MGT. Početkom lipnja 2013. godine Croatia Factoring prenio je tražbinu na tvrtku Prokljan. 

Obavijest o cesiji 

Prvostupanjski sud utvrdio je da je Općina podmirila dug te da je oslobođena obaveze plaćanja prema cesionaru jer nije bila obaviještena o ustupu potraživanja. Viši sud konstatirao je, međutim, da je izveden krivi zaključak da poštanska povratnica ne predstavlja dokaz da je Općina bila obaviještena o prijenosu tražbine jer nije navedena vrsta pošiljke. Općina je, naime, argumentirala da tužitelj nije time dokazao da je dostavljena obavijest o cesiji te da postoji mogućnost da je dostavljeno nešto drugo, poput brošura ili promotivnog materijala. 

U presudi Visokog trgovačkog suda navodi se da je Općina bila dužna upisati sadržaj primljene pošiljke i da su oni trebali dokazi svoju tvrdnju kako su dobili nešto drugo, a ne ugovor o cesiji. S obzirom da tome u prilog nisu predali nikakve dokaze, viši sud je zaključio da su bili obaviješteni o cesiji. 

Smatraju i da je niži sud izveo krivi zaključak da dostava tuženiku nije bila uredna jer nedostaje pečat Općine u rubrici datum i potpis primitka. Nije od utjecaja na odluku u konkretnom slučaju jer tuženik nije smio izvršiti plaćanje duga tvrtki MGT nakon zaprimanja obavijesti o ustupanju potraživanja, konstatirano je. 

'Tri mjeseca ne spavam'

Evo što o svemu kaže Leo Katić, nezavisni načelnik Lastova, koji je vlast preuzeo 2013. godine od HDZ-ovca Mira Maričevića

- Treća firma ovršila nas je za dug koji smo platili. Spor smo dobili 2015. godine, no Visoki sud srušio je presudu dubrovačkog suda. Nije vratio slučaj na ponovno suđenje, donio je rješenje o jednokratnoj blokadi, a u Ovršnom zakonu u članku 244. piše da se ne mogu ovršiti sredstva jedinice lokalne samouprave neophodna za njihov rad. Četiri puta smo dubrovačkom sudu dostavili dokumentaciju i požurnice, pozivajući se na članak 244., no sud ne reagira. Ministar uprave se očitovao prije četiri dana da nije nadležan, ali nam je potvrdio da bi se ovrha trebala ograničiti i izuzeti sredstva neophodna za funkcioniranje Općine. Napisao mi je ono što ja već tri mjeseca pišem. Tri mjeseca ne spavam. Ne mogu se maknuti od problema kojeg nisam prouzročio. Milijun kuna je 70 posto našeg proračuna. Od blokade do danas ovrha jede sve - kaže Katić. 

'Nema za vatrogasce, vrtić, socijalu…'

- Naš račun je u blokadi puna tri mjeseca zbog ovrhe. Koliko je ovršeno od duga zna samo FINA, ali je problem što je ovrha pojela 250 tisuća kuna sredstava Ministarstva kulture za kapitalne investicije. Tri mjeseca nisu se isplaćivale plaće korisnicima općinskog proračuna, ni plaćali računi dobavljačima. Došli smo do 600 tisuća kuna nepokrivenih obaveza. Nema novca za vatrogasce, socijalni program, predškolski odgoj, javnu upravu. Već su nam isključili telefone i internet, došao je nalog za isključenje struje. Na istom računu HEP-a su i državne službe, Porezna uprava, sud, Ured državne uprave i FINA. Lastovo je paralizirano, ako Ministarstvo financija ovo ne riješi, ovakva situacija će potrajati do iza veljače iduće godine. Vrtić se ne može otvoriti, djeca ako ne odrade predškolski, ne mogu se upisati u školu. Cijeli sustav se urušio. Od početka vodimo intenzivne sastanke, svi sve znaju, ali zasad nikakvog rješenja. Ovo ljeto se nisam kupao, zapamtit ću ga po grču u želucu - očajan je načelnik Lastova. 

Svima su, kaže, pisali, a odgovorila je jedino FINA da nije nadležna.

- Uplatio sam 9.800 kuna i zatražio reviziju koja, nažalost, ne odgađa izvršenje. Zbog sebe i otoka učinio sam sve što sam mogao. Bivši načelnik smatra da ovo nije njegov problem - tvrdi Katić. 

Vaša reakcija na temu