Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZASJEDANJE NAKON IZBORA: Mirni tonovi na Županijskoj skupštini, župan 'pecnuo' vijećnicu Mosta zbog tunela Kozjak

ZASJEDANJE NAKON IZBORA: Mirni tonovi na Županijskoj skupštini, župan 'pecnuo' vijećnicu Mosta zbog tunela Kozjak

Vijećnik Ivica Kukavica novi je saborski zastupnik, izabran je na listi Domovinskog pokreta

Za vrijeme kampanje nije se održavala Županijska skupština, zato su se sada regionalni zastupnici sastali, netom nakon parlamentarnih izbora. Nije bilo uvodnih prepucavanja, dapače, župan Blaženko Boban je čestitao skupštinarima koji su uspjeli ući u Sabor. Redom HDZ-ov Ante Sanader, Mostov Miro Bulj, SDP-ov Ranko Ostojić te Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta. Naravno, i župan je izborio saborski mandat, ali zbog nespojivosti dužnosti, izgledno je da će ga zamrznuti. S Domovinski pokretom HDZ surađuje u regionalnoj vlasti, na nacionalnoj razini se još slažu kockice. Upravo zbog toga je novopečeni saborski zastupnik Kukavica krenuo na put u Zagreb, na sastanak Predsjedništva Domovinskog pokreta. Odradio je Županijsku skupštinu do polaska. Mostov Miro Bulj je izostao. U klupama smo primijetili još jednu promjenu, Ante Popović neće više djelovati kroz Klub zastupnika Mosta, zbog odnosa centrale prema Splitu, i sjedi u posljednjem redu sam. Kulminiralo je nezadovoljstvo izostavljanjem Josipa Markotića s liste za Sabor. 

S početka zasjedanja izdvojimo pitanje Mostove Milije Baldić Lukšić, o tunelu Kozjak.   

- Projekt Hrvatskih cesta od čvora Vučevica na A1 do Trajektne luke Split podijeljen je u 3 faze. Prva faza obuhvaća spojnu cestu od čvora Vučevica do tunela Kozjak, tunel i spojnu državnu cestu u Kaštel Kambelovcu. Druga faza predstavlja brzu cestu, kreće istočno Kozjakom do Sućurca i mostom se spaja u Split. Rekli ste da je druga faza u ispitivanju. Hoće li ići druga faza ili neće? - pitala je. 

Župan joj je odgovorio da su tunel Kozjak koristili samo za kampanju i ništa više, te da je u pitanju toliko toga zabucala da ne razumije što je koja faza, a što je trasa u istraživanju. 

- Prva faza se već izgrađuje, izvođač je već pri kraju prve faze. Druga faza koju su dobili Kinezi, koji su gradili Pelješki most, uključuje tunel Kozjak i dionicu na čvorištu D8. Vi govorite da je u istraživanju, a to je već u natječaju izlicitirano i izvođač već radi tu drugu fazu. Treća faza, završna je izrada rotora na staru cestu - obrazlagao je župan. Rekao joj je i da ono što spominje da je u istraživanju, da govori o nekoj alternativnoj trasi. Ta je trasa trebala biti u istraživanju dok nije projekt riješen, saniran i napravljen. Božja ženo, tko je taj tko će raspisati natječaj i uvesti izvođača za nešto što je u istražnoj fazi? - poručio je Boban s govornice.

Najavio je i da će se boriti za ljude u tom dijelu Zagore koje su neki sistemi otjerali s ognjišta, da su svega 15-20 kilometara udaljeni od doma.

- Oni su ravnopravni svima nama, za njih se borimo i da taj dio procvjeta kao Imotska krajina probijanjem tunela Sv. Ilija - završio je Boban. 

Među redovnim točkama dnevnog reda izdvojimo i način na koji bi Županija tretirala sidrišta. 

- Ona su jako bitna. Preteče smo u mnogim stvarima na pomorskom dobru, pa smo tako i u ovom slučaju napravili mapu sidrišta, njih 69 na području naše županije. Na temelju ove odluke sve lokalne zajednice koje donose svoj prostorni plan morat će se pridržavati te mape sidrišta. Sve druge koncesije za sidrišta neće biti moguće - najavio je župan.

Vaša reakcija na temu