Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Međunarodna znanstveno-stručna DARIAH-HR konferencija na Filozofskom fakultetu u Splitu

Međunarodna znanstveno-stručna DARIAH-HR konferencija na Filozofskom fakultetu u Splitu

Održava se 10. listopada

Međunarodna znanstveno-stručna DARIAH-HR konferencija Digital Humanities & Heritage s podnaslovom Legacy and Innovation održat će se od 9. do 11. listopada 2024. na Filozofskom fakultetu u Splitu. Organizatori su konferencije Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Filozofski fakultet u Splitu, Književni krug Split, Filozofski fakultet u Rijeci, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i ICARUS Hrvatska. Konferencija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Sveučilišta u Splitu, a partneri su konferencije Muzej Sinjske alke, Viteško alkarsko društvo Sinj, Turistička zajednica grada Splita i Božidarka Šćerbe Haupt - Exploring Croatia With Darka.

Konferencija nastoji potaknuti suradnju među znanstvenicima u području humanističkih znanosti i stručnjacima u području informacijskih znanosti; knjižničarstva, arhivistike i upravljanja muzejskom baštinom. Uz rasvjetljavanje mogućih veza između digitalnih humanističkih znanosti i baštine, cilj je konferencije promicati usvajanje digitalnih tehnologija kao metodološkoga pristupa i snažnog alata u istraživanju humanističkih i društvenih znanosti, umjetnosti i baštine.

Konferencija je pokrenuta u sklopu projekta DARIAH-HR (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku u Republici Hrvatskoj), odnosno nacionalnoga koordinacijskoga DARIAH ureda za Hrvatsku pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, koji je dio europskoga DARIAH-EU konzorcija. Nacionalna je koordinatorica za Hrvatsku dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. DARIAH-EU (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) europski je konzorcij sa sjedištem u Parizu koji pruža podršku istraživačima u humanističkim i društvenim znanostima i umjetnosti kroz razvoj digitalnih istraživačkih alata, resursa i infrastrukture.

Obilježavajući 10. godišnjicu DARIAH-EU konzorcija, ovogodišnja konferencija stavit će poseban naglasak na razvoj istraživačkih infrastruktura tijekom posljednjega desetljeća.

Sudionici će raspravljati o temama poput tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije u očuvanju baštine, povezanim etičkim pitanjima i različitim mogućnostima interdisciplinarne suradnje.

Pretkonferencijski program uključuje radionice posvećene digitalnim tehnologijama u lingvistici i arhiviranju izvedbenih umjetnosti koje će se održati 9. listopada na Filozofskome fakultetu u Splitu te predstavljanje znanstvenih i stručnih publikacija povezanih s digitalnom humanistikom i kulturnom baštinom istoga dana poslijepodne u Književnome krugu Split. Na predstavljanju će se prikazati i prvo izdanje zbornika s konferencije koji je priređen na engleskome jeziku u suizdavaštvu Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Odjel za informacijske znanosti, i europskoga konzorcija DARIAH-EU.

U konferencijskom programu posebno se ističu plenarna izlaganja Sally Chambers, jedne od DARIAH-EU direktorica te voditeljice Službe za istraživačke infrastrukture u Britanskoj knjižnici u Londonu, i Nevena Jovanovića, redovitoga profesora na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečano otvorenje konferencije održat će se 10. listopada u 9.30 sati na Filozofskome fakultetu u Splitu.

Registracija za sudjelovanje na konferenciji besplatna je i otvorena do 4. listopada putem poveznice https://forms.gle/DpW9u5oBw95AhGbU9. Više informacija o programu dostupno je na službenoj web-stranici konferencije https://dhh.dariah.hr/2024/home/.

Vaša reakcija na temu