Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MOŽEMO: Dogradonačelniče - nije usporedivo

MOŽEMO: Dogradonačelniče - nije usporedivo

'Dok čekamo vaše projekte'

Bojan Ivošević, u nadi da će agresivnošću obraniti neobranjivo, kaže da su odluke Grada Zagreba o povećanju budžetskih sredstava za vrhunski sport te natječaji koje provodi (s transparentnim i jasno razrađenim kriterijima za prijavu) doveli do toga da splitski sport napuštaju profesionalci i odlaze u mrski mu Zagreb. Na taj način, običnim huškanjem i zamjenama teza, brani činjenicu da se iz splitskog proračuna sve izdašnije i sve netransparentnije financira KK Split, koju mu je u ranijem postu spomenuo županijski vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić (čiji kvalitetan rad na lokalnim temama iznimno cijenimo i podržavamo), poručuju iz splitske organizacije Političke platforme Možemo.  

'Budući da se Ivošević svom radu kao dogradonačelnik prečesto bavi medijskim informacijama plasirajući poluistine, a rijetko zalazi u meritum stvari, ovdje mu dajemo priliku da nauči razliku između onoga što i kako radi njegova uprava vezano za KK Split i kako natječaje vodi gradska uprava u Zagrebu', dodaju.

Nadalje ističu kako je Grad Split raspisao natječaj Potpore vrhunskom sportu za klubove koji se natječu u regionalnim ili europskim ligama. 

'Prvo, što znači naziv vrhunski sport i koji to klubovi mogu zadovoljiti navedene kriterije? Po popularnosti i razvijenosti radi se o nogometu, košarci i vaterpolu. U nogometu i košarci (Hajduk i KK Split) klubovi su u vlasništvu Grada te se postavlja pitanje mogu li uopće se javiti i koliko je legitimno da se na natječaj Grada za sportske klubove javljaju i oni u vlasništvu Grada? Jednostavnije je kao i kod drugih gradskih poduzeća proslijediti novce uz jasno obrazloženje.

Ostali klubovi koji mogu se nazvati vrhunskima svedu se na VK Jadran i tko još? Danas, izuzev nogometa postoje skoro u svakom sportu nekakve regionalne lige koje su (ne)uspješno koncipirane no svi više-manje klubovi se mogu staviti u sferu između amaterizma i rekreacije.
Argumentacija raspisa je vezana uz zagrebačku varijantu Potpore vrhunskom sportu no u Zagrebu ona je definirana kroz određene kriterije; na natječaj za Potporu vrhunskom sportu mogu se javiti klubovi koji su kroz Program javnih potreba po kriterijima (rezultati klubova u protekloj godini) prepoznati kao najbolji unutar svog sporta (Grad Zagreb kao klubove od gradskog značaja prepoznaje po mušku i žensku ekipu iz nogometa, košarke, rukometa, vaterpola i odbojke te jednu ekipu iz futsala)', pojašnjavaju iz Možemo.

Nadale navode kako se povrh tih klubova, na natječaj za Potporu javljaju savezi prve i druge kategorije razvijenosti prema HOO-u što podrazumijeva prijavu još petnaest saveza. Također, sukladno uvjetima natječaja – u niti jednoj stavci i po niti jednom kriteriju ne financiraju se profesionalni igrači seniorskih ekipa ili seniori individualnih sportova. 

'U 2023. godini na dvadesetak prijava raspoloživi proračun 1,3 milijuna eura, u 2024. godini na dvadeset i četiri prijave raspoloživi proračun 4 milijuna eura sa limitima od 7 do 700 tisuća eura po prijavi.
Lako provjerljivo uz par klikova pa se postavlja pitanje da li Grad Split samo zbog jednog ili dva kluba izmišlja natječaj (jer u uvjetima natječaja samo su navedeni klubovi, ali nisu naveli odnosi li se na individualne ili momčadske sportove) te da li je to nastavak politike u kojima je:
1. Grad Split većinski vlasnik KK Splita (95,96 posto dionica?)
2. Dug KK Splita prema Gradu Splitu (koji mu je vlasnik) se povećao
3. Grad Split to potraživanje KK Splita kojem je vlasnik kapitalizacijom pretvori u dionice (399.993,00 EUR)
4. Razliku od 7,00 EUR u rezerve (koje se uvijek mogu pretvoriti opet u dionice po istoj cijeni)
5. Grad Split je ovako do besvijesti legalizirao modus operandi, odnosno Klub ne mora ništa platiti Gradu, a Grad može reći 'mi kapitaliziramo dug i evo vam za topli sendvič, nek se nađe'.

KK Split jest jedan od najvećih klubova grada (i u sportskoj povijesti najvažnijih),  no to ne znači da se prema njemu u bilo kojoj sferi treba ponašati manje odgovorno u odnosu na ostala gradska poduzeća te kroz ovakve prijenose javnih sredstava skrivati odgovornost lošeg upravljanja i kontrole. Tu nijedna anatema na političke protivnike ili Zagreb ne pomaže. Samo bolji i transparentniji rad, i, po mogućnosti, poštenija raspodjela gradskog novca.
A za sve dodatne informacije o radu Možemo! u kontekstu sporta, dogradonačelniku preporučamo štivo čiji link je u prvom komentaru. Tekst je malo stariji, ali možemo ga i apdejtati fazama u kojima su pojedini projekti trenutno. Dok čekamo vaše projekte, dogradonačelniče', poručuju iz splitskog Možemo.

Vaša reakcija na temu