Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV NAPADI VRANA I U SPLITU 'Branio sam se rukama kao u filmovima, prebacivao se lijevo, desno'

NAPADI VRANA I U SPLITU 'Branio sam se rukama kao u filmovima, prebacivao se lijevo, desno'

Stručnjaci kažu da smo poremetili prirodu

Da vrane napadaju u Zagrebu, već smo slušali, ali evo ih u napadu i u Splitu. Splićanina su napale dok je mirno hodao u blizini svoje kuće na Spinutu, a i na glavnoj splitskoj tržnici imaju priča o okršaju s onima koje tu očito svraćaju po hranu.

Stručnjaci nemaju veliko objašnjenje osim da su se zbog poremećaja u prirodi namnožile i sve više zalaze u gradove. Uz glasno graktanje, vrane u splitskom naselju Spinut zauzele su svoje pozicije i žestoko ih brane. Mira Renića napale su dok je mirno prolazio.

'Samo sa, osjetio da je ona mene kljucnula po tjemenu. I onda san krenuo trčati. Branio sam se rukama kao u filmovima, prebacivao se lijevo, desno. Pratila me dok nisam napustio teritorij. U više navrata su se pokušavale obrušiti na mene', ispričao je Renić za Novu TV te nadodao da su ga vrane ciljale po glavi, ali da je srećom imao naočale.

Bilo je već napada jer vrana već nekoliko godina ima po čitavom Splitu, pa i na tržnici. Gratis kljucaju skupe trešnje i jagode. Pred njima uzmiču vrapci pa i galebovi, znaju se zakačiti i s mačkama. 

'Baš sa, jutros sudjelovao u okršaju. Jedna vrana je bila tu, donekle nepokretna kad je došla mačka i krenula na nju. Odozgo je sletjela druga koja je štitila ovu dolje nepokretnu. I vrana ju je potjerala. Isto tako je bilo i s galebom. Došao je do ranjene vrane, ali kad je vidio ovu drugu, pobjegao je', rekao je trgovac Josip Ercegović.

Stručnjaci kažu da smo poremetili prirodu, pesticidi uništavaju razne biljke kojima se hrane ptice pa i same nježnije ptice. Opstaju samo najjače vrste, a vrana je upravo to. Jede svašta, gnijezdi se svugdje.

'U zadnje vrijeme nema vrabaca. Vjerojatno se vrapci boje njih pa su nestali', komentirao je Renić.

'Jedu sve, spavaju gdje stignu, snalaze se, to je tako. Padne joj mlado iz gnijezda i onda te čokne po glavi ako se nađeš u blizini jer misli da si ti krivac za to', kazao je Srđan Beban.

Splićani će se izgleda morati naviknuti na graktanje vrana i biti na oprezu.

Vaša reakcija na temu