Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NEVJEROJATNO OTKRIĆE Poslovni prostor stoljećima na Rivi 'čuvao' tajnu

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Poslovni prostor stoljećima na Rivi 'čuvao' tajnu

Oduševljenje u Banovini zbog novog prolaza

Otkriven je još jedan ulaz u Dioklecijanove podrume! Nakon što su bivši korisnici napustili gradski poslovni prostor na Rivi, pronađen je ulaz koji je cijelo vrijeme bio skriven na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 16, gdje je do prošle godine bio smješten restoran Štorija. 

Iza staklenih vrata izloga skrivalo se pravo kulturno blago koje će se konačno otkriti javnosti. Oduševljen otkrićem, vijest nam je potvrdio dogradonačelnik Antonio Kuzmanić

- Taj prostor nije na razini Rive, već je ispod zemlje. Riječ je o donjem prostoru u kojem je donedavno bio restoran. Sad kad smo to otkrili odlučili smo da ga više nećemo iznajmljivati u komercijalne svrhe, već ćemo ga dati na korištenje Muzeju grada Splita. Ideja je da se otvori i taj ulaz u Podrume, a u poslovnom prostoru djelovat će suvenirnica muzeja - rekao je Kuzmanić.

Novootkriveni prolaz postoji u nacrtima Podruma, ali se do sada nije znalo gdje se točno nalazi neprocjenjivo vrijedna prostorija. 

- Vjerojatno nije ranije otkriven jer se prolaz ne nalazi na razini tog poslovnog prostora, već u međurazini, između Podruma i gradskog poslovnog prostora. Da bi se spustili ispod razine zemlje, trebalo bi iskopati još barem metar i pol zemlje kako bi napravili stepenice koje će voditi do Dioklecijanovih podruma. Taj prolaz je bio praktički zakopan zemljom, a sada ćemo ga dati Muzeju grada koji će krenuti u restauraciju te otvoriti još jedan ulaz - ispričao nam je dogradonačelnik Kuzmanić. 

U razgovoru sa šefom Konzervatorskog odjela Radoslavom Bužančićem, ustanovili su da je taj prolaz bio tajni ulaz u jugozapadnu kulu. Sličan ulaz postoji u Lukačićevoj ulici, ali se urušio. Dogradonačelnik je najavio da će ga nastojati iskopati kada započnu radovi Lukačićevoj.

Svakako im je plan kompletno obnoviti Dioklecijanove podrume, a novootkriveni ulaz trebao bi biti veliki motiv i vjetar u leđa kako bi ubrzali radove.

Vaša reakcija na temu