Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Objavljeno koji će se vrijedni projekti financirati iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH

Objavljeno koji će se vrijedni projekti financirati iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH

Na području Dubrovačko-neretvanske županije

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Mostaru je upriličena svečana dodjela ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Program pridonosi osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Ugovore je korisnicima uručio resorni ministar Šime Erlić.

Iz navedenog Programa odobreni su sljedeći projekti Dubrovačko-neretvanske županije:

Umjetnost bez granica

Projektom će se poboljšati uvjeti školovanja učenika Područne škole Rogotin sanacijom dijela trošne obrazovne ustanove. Adaptacija unutar škole obuhvaća građevinsko-obrtničke radove na sanaciji postojećeg prostora koji je derutan, a dio kojeg će se prenamijeniti za novu učionicu. Nadalje, adaptirat će se postojeći toalet, na svim prostorijama škole će se postaviti novi vanjski otvori, te će se zamijeniti dotrajali električni radijatori čime se dobivaju energetski učinkovitiji prostori.

Ciljevi projekta su poboljšanje uvjeta školovanja učenika Područne škole Rogotin i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega kroz sanaciju dijela trošnih obrazovnih ustanova.

Vrijednost projekta iznosi 177.642,84 € od čega je za DNŽ osigurano 70.092,40 €.

Nositelj projekta: DNŽ a projektni partner je Sveučilište u Mostaru.

Franciscana Heritage: Povezivanje kulturnih bisera između Hercegovine i Dubrovačko-neretvanske županije

Projektom će se unaprijediti infrastruktura za promociju kulturne baštine i turističke privlačnosti u Franjevačkom Samostanu sv. Ante-Humac u Ljubuškom i Franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanom, a koji se nalaze na budućoj kulturnoj ruti 'Franciscana'.  Projektom će se uvesti klimatizacija u crkvu Sv. Jeronima u Slanome.

Nositelj projekta je Franjevački samostan sv. Ante-Humac dok je projektni partner Franjevački samostan Sv. Jeronima Slano.

Vrijednost projekta: 34.798,40 € od čega je za samostan u Slanome osigurano 15.198,60 €.

Zdravljem povezani

Projekt 'Zdravljem povezani' ima za cilj povećanje standarda primarne zdravstvene zaštite u djelokrugu projektnih partnera, naročito na ruralnim područjima, čime se direktno utječe na poboljšanje standarda života i omogućavaju se preduvjeti za poboljšanje demografske slike i smanjenje depopulacije.

Realizacijom projekta će se ordinacije Doma zdravlja Dubrovnik u Slanome opremiti čime  se  finalizira uređenje navedenih ordinacije primarne zdravstvene zaštite.

Ukupna vrijednost projekta: 44.684,84 €, od čega je za Dom zdravlja osigurano 9.985 €.

Vodeći partner: Dom zdravlja Dubrovnik, partner: Dom zdravlja Čapljina.

Povezivanje perspektiva: Mladi kroz granice.

Riječ je o projektu Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, vrijednom 28.995,41 eura.

Glavni cilj projekta je prekogranično umrežavanje te razmjene znanja i iskustava u regionalnom razvoju i provedbi razvojnih projekata kroz organiziranje različitih edukativnih i trening programa za mlade. U tu svrhu organizirat će se obuka za jačanje kapaciteta mladih za pripremu, pisanje i provedbu projekta, studijski posjed Dubrovačko-neretvanskoj županiji i  Forum mladih. Uz navedene aktivnosti, projektom će se financirati IT opremanje prostorija Regionalne agencije DUNEA-e.

Ukupna vrijednost: 28.995,41  € od čega je za Regionalnu agenciju DUNEA osigurano 13.170,64 €.

Ugovore su, u ime Dubrovačko-neretvanske županije, preuzele pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

Vaša reakcija na temu