Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Okrugli stol o prevenciji ljetnih požara: 'Treba li vratiti stoku kako bi pojela prizemno raslinje i sloj grmlja?'

Okrugli stol o prevenciji ljetnih požara: 'Treba li vratiti stoku kako bi pojela prizemno raslinje i sloj grmlja?'

'Zahvaljujući vatrogascima i uređenom sustavu nemamo žrtava'

O načinima i mogućnostima gospodarenja primorskim zemljišnim resursima u cilju prevencije biljnog pokrova od učestalih ljetnih požara razgovaralo se u utorak na okruglom stolu u županijskom tehnološkom hubu Digitalne Dalmacije u Splitu. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je tom prigodom kako su klimatski uvjeti sve ekstremniji. Stoga je, prema njegovim riječima, itekako potrebno voditi računa o požarima i bujičnim poplavama. 

'Moram zahvaliti našim vatrogascima. Unatoč svim požarima kod nas, zahvaljujući njima i uređenom sustavu nemamo žrtava kao ni značajnije materijalne štete.  Potrebno je, međutim, preventivno djelovati. Iz tog smo razloga i organizirali ovaj okrugli stol u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom', kazao je. 

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić naznačio je kako je organizacija ovakvog okruglog stola hvale vrijedna u kontekstu sve veće opasnosti od požara posljednjih godina pa i desetljeća. 

'Uz sva ulaganja do sada se nije došlo do adekvatnog odgovora na pitanje što trebamo napraviti kako bi se smanjila ugroženost od požara. Smatram da će ovakvi događaji pomoći u traženju odgovora na to pitanje', istaknuo je.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić napomenuo je kako se kontinuirano postavlja pitanje kako gospodariti šumskim pokrovom. Ukazao je, međutim, kako dosad nije bilo ovakvog ozbiljnijeg skupa na kojem će se o tome razgovarati.

'Pokušavamo kroz struku i znanstvenu zajednicu dati odgovor na to pitanje. Naravno, nemoguće je problem riješiti ovdje i danas, ali nam je ovaj događaj zasigurno dao smjernice za daljnji rad na sprječavanju požara', naveo je.

Jedan je od govornika bio prof. dr. Jozo Rogošić sa Sveučilišta u Zadru. On je stava kako se požari trebaju gledati u drugom smislu.

Vaša reakcija na temu