Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OŠTAR ISTUP: Oduzimate djeci s teškoćama u razvoju pomoćnike u nastavi, uzeli ste im pravo na obrazovanje

OŠTAR ISTUP: Oduzimate djeci s teškoćama u razvoju pomoćnike u nastavi, uzeli ste im pravo na obrazovanje

'Župane Boban, koliko djece neće na nastavu (pa ni odslušati himnu)?'

U svezi odluke Splitsko-dalmatinske županije, a na inicjativu Domovinskog pokreta, da će se na početku nove školske godine u razredima intonirati državna himna, oglasila se SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.

'Bobane, je li lijepa naša ili je lijepa samo vaša?!

Pita li se itko kako se ovih dana u svojoj domovini osjećaju djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji koji čakaju sa zebnjom novu nastavnu godinu koja počinje za par dana. Bez pomoćnika u nastavi. Oduzmete li im pomoćnike, oduzimate im obrazovanje. A Vlada DP-a i HDZ-a odlučila je baš to… brojnoj djeci s teškoćama u razvoju oduzeti pomoćnike u nastavi!', poručuje Glasovac.

Naglašava kako je najranjivijoj učeničkoj populaciji resorno Ministarstvo je, suprotno mišljenju struke, smanjilo broj pomoćnika u posebnim razredima na - samo jednog.

'Ovim potezom toj djeci je oduzeto ustavno pravo na obrazovanje, dok su pomoćnici u nastavi stavljeni u nemoguć položaj u kojem se istodobno moraju baviti s više djece s višestrukim teškoćama.

Umjesto da idemo naprijed prema inkluzivnom društvu, HDZ i DP nas koče i vraćaju nazad. Kada treba nekome nešto dati, prvi na listi prioriteta su im bogati. Kada treba nekome oduzeti, onda prvi uvijek nastradaju najranjiviji!', kaže Glasovac.

Nadalje predlaže premijeru Plenkoviću da provede jedan dan kao pomoćnik u nastavi 'koji istovremeno brine o troje ili četvero djece s, primjerice, autizmom, uz još nekoliko djece koja imaju specifične teškoće i traže individualizirani pristup'.

'A županu Bobanu, koji je evo danas prvi donio sluźbeni odluku da će nastava u svim školama Splitsko-dalmatinske županije započeti himnom, postavljam pitanje: Koliko djece u vašoj županiji neće moći doći u školu na nastavu (pa ni otpjevati himnu) jer ste im oduzeli pomoćnike? Jeste li pisali Plenkoviću i Fuchsu o tom problemu i kako ćete ga riješiti? Hladnokrvno ste djeci s teškoćama oduzeli ustavno pravo na obrazovanje. 
U lijepoj našoj domovini. Koju svakodnevno ponižavate korupcijom, nepotizmom, klijentelizmom, ponižavanjem umirovljenika, radnika, obrtnika, djece s teškoćama, njihovih roditelja… Šaljući im poruku da je za vas domovina samo vaš plijen i da je domovina krojena po vašoj mjeri, na način da vama i vama sličnima bude dobro. A ostali, neka jedu kolače!

A sad slobodno s travničkim prvacima ustanite na himnu, stavite desnu ruku na srce, a lijevu, po 'dobrom' starom običaju u naš džep! I opletite po najranjivijima u društvu! Tako se pokazuje i uzgaja pravo domoljublje i potiče demografski oporavak!', poručuje SDP-ovka.

Vaša reakcija na temu