Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Promet trgovine na malo raste već 17. mjesec

Promet trgovine na malo raste već 17. mjesec

Podatke je objavio Državni zavod za statistiku

Realni promet od trgovine na malo u kolovozu 2024. pao je na mjesečnoj, a porastao na godišnjoj razini, izvijestio je Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini pao je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima i promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima

Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u kolovozu 2024. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je pao za 0,7 % u usporedbi sa srpnjem 2024. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,1 %, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,6 %.

'Nastavlja se porast realnog prometa od trgovine na malo i 17. mjesec zaredom na godišnjoj razini. U kolovozu 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 5,7 %. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,9 %, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7,3 %', naveli su iz Državnog zavoda za statistiku.

U prvih osam mjeseci 2024. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,6 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U kolovozu 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je osam trgovačkih struka, dok je u samo jednoj trgovačkoj struci prisutan pad prometa.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 8,2 % i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,3 %, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 22,0 % i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,7 %, te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 4,6 % i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,0 %. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 6,6 %.

Vaša reakcija na temu