Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'ZLOKOBNI KRŠITELJ USTAVA' Plenković iz Splita odgovorio Milanoviću, komentirao i brzu cestu do Omiša

'ZLOKOBNI KRŠITELJ USTAVA' Plenković iz Splita odgovorio Milanoviću, komentirao i brzu cestu do Omiša

Predsjednik je tražio žurnu sjednicu Vijeća za obranu

Premijer Andrej Plenković boraveći u Splitu ponovio da je brza cesta Split Omiš prioritet Vlade, te da će se držati obećanog roka o 2027. godini. U govoru tijekom svečane sjednice je naglasio taj projekt, a potom je dodatno medijima odgovarao na tu temu.

- Što se tiče tog prometnog pravca, naglasio sam da je prioritet, od čvora Mravince pa do TTTS-a preko Dugog Rata i Omiša. Ministar Butković i ja, kao i svi nadležni u Ministarstvu prometa rade na natječajima, da se što prije riješe te dionice i vlasnička pitanja vezana za takve projekte. Smatramo da je to sada prioritet, u našem mandatu smo napravili ogromne iskorake što se tiče cestovne infrastrukture - kazao je.

Prekinut je u nabrajanju projekata podsjetnikom da se ovdje radi o dva najprometnija raskrižja, Stobreču i Širini.

- Točno, zato smo i stavili u fokus da se to sada riješi, ovaj mandat je posvećen baš Splitu i tom pravcu. Nije da sam jednom prošao tu, pa sam neupućen - odgovorio je.

Na primjedbu da ipak prolazi pod rotacijama, a stanovnici u gužvama, odgovorio je da je prolazio i ranije te da zna stanje.

Iz Splita je uzvratio i predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je tražio hitnu sjednicu Vijeća za obranu zbog navodne odgode vojnog roka.

- Riječ je o jednom zlokobnom kršitelju Ustava, koji je dok sam bio u Americi, iskoristio prigodu i u jednom intervjuu ponovno projicirao na mene osobno sve što on je. Osoba koja je u pet godina promašila svoj mandat dobivenog od hrvatskih birača, s bilancom rezultata koji je ravan nuli, nikakvom doprinosu ni gospodarstvu ni socijalnoj, ni razvojnoj ni međunarodnoj slici Hrvatske. Dapače, imali smo štetu od njegovih proruskih stajališta - krenuo je Plenković. Nastavio je da kada je riječ o Hrvatskoj vojsci, sve dobro je napravila Vlada na čijem je čelu.

- Od prvog mandata ministra Krstičevića pa do danas. Vratili smo u središte hrvatskog vojnika, njegova prava i plaće. Vratili smo vojsku u Ploče, Sinj, Pulu i Varaždin i učinili takav napor da nam je proračun, koji je kad sam postao premijer bio 550 milijuna eura, a danas 1, 3 milijarde eura - nabrajao je. Naveo je da su uložili u zrakoplovstvo i kopnenu vojsku, a da će prioritet u ovom mandatu biti HRM. 

- Shvaćamo okolnosti sigurnosne ugroze koje su globalnog karaktera i zbog toka cijela aktivnost oko temeljnog vojnog osposobljavanja ide svojim tijekom. Nema tu nikakve potrebe za bilo kakve žurne sjednice. Kad sve bude spremno, prijedlog će mu se dostaviti da ga razmotri. On je potpuno informiran o čemu se radi - rekao je Plenković.

 Upitan je hoće li vojni rok biti uveden početkom iduće godine, kako se govorilo, a ne kako tvrdi Milanović da 'saznaje iz medija drukčije'.

- Zlokobni kršitelj Ustava reagira na medijske članke za koje nema utemeljenja. Kad Vlada bude spremna, ići će prijedlog u Sabor na usvajanje. Ideja je da bude u funkciji od početka iduće godine - završio je Plenković na tu temu.

Vaša reakcija na temu