Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Radionica o kibernetičkoj sigurnosti u HGK - Županijskoj komori Split

Radionica o kibernetičkoj sigurnosti u HGK - Županijskoj komori Split

Doznajte kako se prijaviti

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Split održat će se ovaj četvrtak, 3. listopada 2024. godine s početkom u 9.30 sati radionica Akademija kibernetičke sigurnosti.

U vremenu ubrzanog razvoja novih tehnologija i digitalizacije društva područje kibernetičke sigurnosti ima sve veći značaj jer kibernetičke prijetnje bilježe kontinuirani porast na globalnoj razini, a različite vrste napada u kibernetičkom prostoru postaju sve sofisticiranije i složenije i utječu kako na svakodnevni život tako i na poslovanje.

'Ovo je unazad godinu dana treća edukacija na temu kibernetičke sigurnosti koju ŽK Split organizira za poslovne subjekte, upravo s ciljem osvještavanja o kibernetičkim prijetnjama i napadima, kojih smo nažalost u posljednje vrijeme često svjedoci', poručuje predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš, pozivajući gospodarstvenike da se informiraju, educiraju i tako u što većoj mjeri preveniraju štetu koja može nastati za njihove tvrtke.

Svakih 14 sekundi negdje u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad. Prema podacima iz 2023. godine proizvodnja čini više od četvrtine ukupnog broja napada sa stopom od 25,7 posto, financijski i sektor osiguranja prate sa stopom od 18,2 posto, dok sektor profesionalnih, poslovnih i potrošačkih usluga bilježi stopu od 15,4 posto. Energetski sektor i sektor maloprodaje također su znatno ugroženi.

Stupanjem na snagu NIS2 Direktive za sve članice EU u prosincu 2022. i obvezom zemalja članica da je transponiraju u nacionalno zakonodavstvo, Hrvatska je 15. veljače ove godine usvojila Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, kojim se odgovornost za stanje kibernetičke sigurnosti proširila na daleko veći krug poslovnih subjekata. U anketi o kibernetičkoj sigurnosti koju je HGK provela na više od 200 tvrtki, broj obveznica usklađivanja se udvostručio, a gotovo tri četvrtine novih obveznica su mala i srednja poduzeća. Anketa pokazuje povećan interes i potrebu za informacijama o učinkovitoj implementaciji zakona, kao i za specifične savjete vezane uz zaštitu poslovanja.

Stoga je Hrvatska gospodarska komora pokrenula Akademiju kibernetičke sigurnosti koja ima za cilj buduće obveznike Zakona opremiti znanjem i alatima potrebnim za učinkovito suprotstavljanje kibernetičkim prijetnjama, uz uspješnu prilagodbu zakonskom okviru.

Predstojeća radionica u Splitu, koju Županijska komora Split organizira u suradnji s Akademijom kibernetičke sigurnosti HGK, prilika je za dalmatinske gospodarstvenike da se iz prve ruke informiraju o ovoj aktualnoj temi. Kako NIS2 Direktiva utječe na moje poslovanje, kako ojačati 'ljudware', kako pristupiti testiranju ranjivosti sustava, gdje i kako cyber napadi počinju, upravljanje krizom, samo su dio tema o kojima će na radionici biti riječ.

Više informacija o radionici, uvjetima sudjelovanja i prijavi nalazi se na linku ovdje.

Vaša reakcija na temu