Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Tri stručnjaka iz medicinske struke na tribini 'Izazovi globalnih pandemija za zdravstveni sustav i pojedinca'

Tri stručnjaka iz medicinske struke na tribini 'Izazovi globalnih pandemija za zdravstveni sustav i pojedinca'

Hrvatska udruga Benedikt organizira tribinu

U dvorani Vinko Draganja Dominikanskog samostana u Splitu sutra u 18 sati udruga Benedikt organizira javnozdravstvenu tribinu 'Izazovi globalnih pandemija za zdravstveni sustav i pojedinca'.

Sudjeluju: prof. dr. sc. Matko Marušić, imunolog; prof. dr. sc. Ivo Ivić, infektolog i prof. dr. sc. Ozren Polašek, stručnjak za javno zdravstvo. Uvodnu riječ održat će Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

'Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku 2020. proglasila je pandemiju bolesti COVID-19. Od početka pandemije je u svijetu bilo zabilježeno oko 765.903.200 oboljelih te gotovo 7 milijuna umrlih; u Hrvatskoj je ukupno bilo oko 1.273.200 oboljelih, a umrlih oko 18.200. Broj umrlih od ožujka 2020. do veljače 2023. u Hrvatskoj porastao je za 12,4 % u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, odnosno umrlih je bilo gotovo 20.000 više. Početkom svibnja 2023. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je kraj pandemije bolesti COVID-19, budući da virus više nije predstavljao izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu (izvor: Enciklopedija.hr)

Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da se nijedna vlada ni institucija ne može sama suočiti s prijetnjom budućih pandemija. U svijetu u kojem su zarazne bolesti u porastu i virusi ne poznaju granice ključno je osigurati bolju pripravnost i veću otpornost za borbu protiv budućih globalnih prijetnji zdravlju. Zemlje Svjetske zdravstvene organizacije surađuju na novom globalnom instrumentu s ciljem bolje zaštite ljudi, zajednica i zemalja od budućih pandemija', navode iz udruge Benedikt.

Vaša reakcija na temu