Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RAKUŠIĆ: Arheološki lokalitet na Gospinom otoku bi se trebao urediti i prezentirati

RAKUŠIĆ: Arheološki lokalitet na Gospinom otoku bi se trebao urediti i prezentirati

'Najljepši poklon našim sugrađanima za 1100. obljetnicu Hrvatskog kraljevstva'

Don Lovre Katić na samrti je zaklinjao svoje mještane da paze na dvije kamene ploče koje su postavljene na sjeverni zid crkve na Gospinu Otoku, podsjeća solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić

Na prvoj od tih ploča komemorira se tisuću godina krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava (925.-1925.) dok se na drugoj spominje kako je upravo tu, u crkvi svetog Stjepana (danas pješčani plato sjeverno od stare župne crkve), pronađena nadgrobna ploča hrvatske kraljice Jelene, majke kraljevstva i zaštitnice udovica i siročadi. 

'Od postavljanja tih ploča proći će uskoro stotinu godina. Najljepši poklon našim sugrađanima za 1100. obljetnicu Hrvatskog kraljevstva, koja se slavi dogodine, bio bi izrada projekta uređenja i prezentacije arheološkog lokaliteta na Gospinu Otoku. Vlasništvo je čisto, a vjerujem kako postoji dobra volja svih institucija, prije svega biskupije i župe. Gospin Otok je oltar domovine, mjesto gdje su krunjeni i pokapani naši vladari', zaključio je Rakušić.

Vaša reakcija na temu