Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SIKIRICA I OSTALI IDU NA SUĐENJE Potvrđena optužnica za Villu Harmony, obrana tražila obustavu postupka

SIKIRICA I OSTALI IDU NA SUĐENJE Potvrđena optužnica za Villu Harmony, obrana tražila obustavu postupka

Hotel je unatoč optužnici USKOK-a dobio uporabnu dozvolu

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu USKOK-a za Villu Harmony, hotel bankara Zorana Sikirice podignut na top lokaciji u Splitu iznad plaže Bačvice. Slučaj sada ide pred raspravno vijeće, odnosno, na suđenje. 

Na optuženičkoj klupi nalaze se Sikirica, arhitekt Damir Rako, bivši načelnik sektora u Ministarstvu graditeljstva Josip Bienenfeld, bivši inspektor ministarstva Željko Korica, bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Grada Splita Lada Pocrnić Mladinić te dvoje službenika katastra. 

Obrana je na sjednici optužnog vijeća tražila obustavu postupka. Smatrali su da nema dokaza da su okrivljenici počinili kaznena djela koja im se stavlja na teret, no optužno vijeće zaključilo je da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno dokaza da se predmet pošalje raspravnom vijeću. 

Odvjetnik Vinko Ljubičić istaknuo je da je u postupku dobivanja izmjene i dopune građevinske dozvole odrađena cijela procedura i da Državno odvjetništvo nije pokrenulo upravni spor na pravomoćno rješenje. Grad Split je nakon svega izdao uporabnu dozvolu, što podrazumijeva, smatra Ljubičić, da je sve bilo po zakonu i da kaznenom progonu jednostavno nema mjesta. 

USKOK, pak, drži da je hotel nezakonito preizgrađen, i to zbog toga što se za dobivanje dodatne kvadrature koristio teren Hrvatskih cesta. Bienenfelda terete da je primio mito od 660 eura preko Korice kako bi sastavio pozitivno mišljenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole. No, njegov odvjetnik Nediljko Ivančević smatra da sastavljanjem mišljenja nije počinio ništa protuzakonito i da samo mišljenje nije bilo od značaja u postupku za dobivanje izmjene i dopune građevinske dozvole. 

USKOK u optužnici navodi da je voditeljica Odsjeka u Gradu Splitu pogodovala Sikirici za najmanje 181.440 eura jer je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine, premda je utvrdila da je granična nekretnina državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti, niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava pa se tako ni njena čestica ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice. 

Voditelja Odjela za katastarske programe i geodetske poslove te viša upravna savjetnica Ureda za katastar terete se da su na traženje Sikirice mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu. 

Arhitekta Raku terete da je na traženje Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenja, Zakona o gradnji i GUP-a. USKOK navodi da je na temelju takvog glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine i oblika građevinske čestice, izdana građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti.

Vaša reakcija na temu