Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SKAC skuplja sredstva za mobilni pedijatrijski tim, slijedi navala 'malih zelenih' na splitsko područje

SKAC skuplja sredstva za mobilni pedijatrijski tim, slijedi navala 'malih zelenih' na splitsko područje

Humanitarna brucošijada kao uvertira u '72 sata bez kompromisa'

Studentski katolički centar Split u suradnji sa splitskim Studentskim centrom organizira novu humanitarnu brucošijadu. Održat će se 16. listopada 2024. od 21 sat u prostorima restorana Kampus, i to kao najavni događaj velikog međunarodnog volonterskog projekta za mlade naziva '72 sata bez kompromisa' koji je, pak, planiran od 17. do 20. listopada 2024. u 21 lokalnoj jedinici u Hrvatskoj, kada se posvuda mogu uočiti volonteri u prepoznatljivim zelenim majicama. 

Podršku navedenoj humanitarnoj akciji pružit će niz izvođača - Jole, Dalmatino, Taxi bend, grupa Best, Marino Jakobić i DJ Laaxen. Sredstva koja se ove godine prikupe namijenjena su novoosnovanom mobilnom pedijatrijskom palijativnom timu pri Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji je krajem rujna započeo s radom - obavljanjem usluga palijativne skrbi u suradnji s obitelji i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, bolničkim liječnicima te ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim službama koje sudjeluju u liječenju i podržavanju kvalitete života djece u njihovim obiteljskim domovima. 

'Projekt '72 sata bez kompromisa' ponavlja se 11. put u Splitu. Ove godine imamo rekordnih 60-ak volonterskih akcija, uključujući još dvije - uz navedenu kupnju opreme - u suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Jednostavno, potrebe u našem gradu sve više rastu. 

Sinoć smo imali 500-tinjak prijavljenih volontera. Budući da ćemo u četvrtak imati 'last minute' prijave, očekujemo ih do 600', kazala je Katarina Topić uime organizatora. 

Prim. Marko Rađa, dr.med., ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije, kazao je kako je definitivno posrijedi hvale vrijedna inicijativa SKAC-a s obzirom na to da je mobilnom pedijatrijskom palijativnom timu potrebna specifična oprema - set potreban za svakodnevan rad. 

'U registru Klinike za pedijatriju KBC-a Split danas je otprilike 40 malih pacijenata koji su smješteni u obiteljskim domovima i kojima je potrebna skrb palijativnog tima. Riječ je o okvirnoj brojci jer se dio djece liječi u Zagrebu, a živi na našem području. 

Tim je već počeo izlaziti na teren - diljem županije, uključujući i otoke. Nakon par mjeseci vidjet ćemo prve rezultate', istaknuo je. 

Marijan Bašić, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra Split za razvojne projekte, smatra kako je lijepo što se nastavlja val dobrote s početka akademske godine. Podsjetio je, naime, kako je danas zadnji dan velike humanitarne akcije koju je Studentski zbor Sveučilišta u Splitu sa studentskim udrugama pokrenuo za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima u susjednoj Bosni i Hercegovini.

'U Studentskom centru iznimno smo sretni i zadovoljni što se velika humanitarna brucošijada odvija kod nas, ujedno smo ponosni na naše studente. Potrudit ćemo se da sve bude na razini. Vjerujemo kako će se, kao i dosad, prikupiti značajna sredstva', iznio je. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je kako će stotine mladih volontera usrećiti mnoge svojim aktivnostima. Naglasio je kako štošta mogu odraditi za nula kuna, ali i za, prema njegovim riječima, veliku ljubav.

'Splitsko-dalmatinska županija podržava ih i uvijek će ih podržavati. U konačnici, nemjerljiva je njihova vrijednost', naznačio je.

Najavnoj konferenciji za medije pridružio se i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević. Apostrofirao je kako SKAC nije aktivan samo 72 sata, već kako je u pitanju skupina mladih koja volontira cijele godine.

Vaša reakcija na temu