Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVAKA VLAST ISTO: Za koga se održavaju sjednice Gradskog vijeća do sitnih sati?

SVAKA VLAST ISTO: Za koga se održavaju sjednice Gradskog vijeća do sitnih sati?

Izdvojimo ponoćno priznanje o kršenju pedagoškog standarda u jaslicama, primljeno je više djece

Sjednica Gradskog vijeća vjerojatno bi još trajala da nije SDP-ov Davor Matijević iskoristio (opstruirao) mogućnosti Poslovnika Gradskog vijeća institutom replike. Prekinuta je tako oko ponoć i pol, nakon što se prošlo tek pola od gotovo 60 točaka dnevnog reda. U večernjim satima, u tijeku trosatne rasprave o izvješću rada intendanta Vicka Bilandžića, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet je pitao hoće li se dogovoriti o prekidu i nastavku sjednice za sljedeći put. S tim da se odrade još tri točke, koje službe i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević smatraju bitnima kako se ne bi propustili određeni rokovi ili da se usklade s nužnim promjenama.

Za to vrijeme, na hodniku su ravnatelji gradskih institucija čekali svoj red za izlaganje o radu pred vijećnicima. Domazet im se ispričao i obavijestio da nema potrebe da više stoje jer će nastaviti drugi put.

Pri kraju rasprave o Bilandžiću, Domazet je rekao da su izvjestitelji još na hodniku i da vijećnici odluče hoće li ipak nastaviti s radom. Nastao je revolt u vijećnici među oporbom, kako imaju većinu, jasno je da se svaka odluka koju vladajući predlože i izglasa. Pa tako i o nastavku sjednice, što se i dogodilo zbog 16 ruku vlasti. 

Matijević je potom najavio kako će iskoristiti mogućnosti Poslovnika i odugovlačiti. Podsjećao je što je aktualna vlast radila dok su bili u oporbenim redovima zato što se o bitnim temama raspravljalo u sitnim satima.

Posebice se osvrnuo na Marijanu Puljak koja je zbog maratonskog zasjedanja prozivala za netransparentnost i skrivanje od javnosti. 

- Opravdano se prigovaralo, nemojte to raditi. Gdje je ovdje sada interes javnosti kada ste vi vlast? - govorio je Matijević. 

I krenuo je odugovlačiti, nekoliko minuta bi čitao sadržaj materijala koristeći repliku nakon izlaganja svakog vijećnika koji bi se javio za riječ. Uskoro je Petar Ugarković, vijećnik iz Centrove većine, predložio da se zbog Matijevićevog opstruiranja prekine sjednice, ali da se odrade još te dvije bitne točke. I na kraju se tako i odigralo. U igricama prepucavanja 'zločina i kazne', s tim da oporba, prema vladajućima, radi 'zločin' skretanja s teme i dugim raspravama, zbog čega pridonose trajanju sjednica. 'Kazna' je da će sjediti do dugo u noć i raspravljati. Primjerice, pred vijećnicima je bilo izvješće o radu intendanta za prošlu godinu, a raspravljalo se o svemu, najmanje o tome. Razlog takvoj raspravi, obrazlagala je oporba, su zbivanja u teatru. 

Da se poigramo važnosti o držanju teme, mogli bismo se vratiti u početke školovanja i važnosti cjeloživotnog učenja. Školarci za promašenu teme u sastavima 'zarade' jedinicu. Ako izrastu u lokalne zastupnike i ne drže se teme, grijat će stolicu i znojiti se u klupama u kojima se donose odluke za cijeli Split. 

Ali, opet, da se svi drže pravila, možda se neke stvari ne bi ni saznale. Tako je oko ponoć ravnatelj Dječjeg vrtića Radost Dubravko Vukovac otkrio da se kršio pedagoški standard proteklu godinu u predškolskim ustanovama. Izravno ga je pitao HDZ-ov Tomislav Šuta, na što je ravnatelj procijedio da je u jaslicama bio povećan broj djece u odnosu na standard. Ne treba spominjati da je Šuta likovao jer je 'gradonačelnik obmanjivao javnost dok je struka upozoravala što se događa'. Potpuni trijumf mu je poremetilo samo to što je veliki dio Splićana u tu uru spavao.

Vaša reakcija na temu