Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
USTAVNI SUD: Pozdrav 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom

USTAVNI SUD: Pozdrav 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom

Objavili su priopćenje povodom odluke Visokog prekršajnog suda u vezi Thompsonove 'Bojna Čavoglave'

Ustavni sud danas je priopćio da je pozdrav 'Za dom spremni' ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

Visoki prekršajni sud je zaključio da poklič 'Za dom spremni' na početku Thompsonove pjesme 'Bojna Čavoglave' nije prekršaj, Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

- Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku - stoji u priopćenju.

Dodaju i da Ustavni sud jamči poštivanje i primjenu Ustava i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

- Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav 'Za dom spremni', Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske - zaključeno je u priopćenju.

Vaša reakcija na temu