Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KRAJ Bez glasanja o Masterplanu, Čikotićev prijedlog o Zavodu za urbanizam prošao!

KRAJ Bez glasanja o Masterplanu, Čikotićev prijedlog o Zavodu za urbanizam prošao!

Sastali su se u 11.30 sati

19.24 Nakon sedam sati zasjedanja, vijećnici su primili na znanje primljena izvješća. Protiv je bio vijećnik stranke Popravi grad Ante Zoričić.

- Ne želim biti za da nismo ništa radili - kazao je Zoričić.

HDZ i HGS se nisu dogovorili.

Ipak, uspilo je aktiviranje Zavoda za urbanizam. Naime, glasalo se o zaključku kojega je pripremio Mostov Ante Čikotić.

Taj su prijedlog podržali oporba i HDZ.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je bio sretan zbog toga.

- Super - dobacio je sa stolice.

18.40 Na kraju rasprave, obratio se opet Emil Zelić vijećnicima.

- Imate sada mogućnost da se napravi papirologija i da se završi pravni postupak Zavoda za urbanizam.

Zašto sada krećemo s Masterplanom? Ne možemo zanemariti politiku, ali ona ne može utjecati kako se masterplanovi razvijaju narednih 17 godina. Vidjeli ste koliko traje izmjena GUP-a, imate sada mogućnost da zadužite gradonačelnika da krene u postupak izmjene.

Zavod za urbanizam treba rekonstruirati da bi se nadziralo i izvršenje projekata, u toj organizaciji mora biti i pravna služba, arhitekti, konzervatori...a natječaji se moraju raspisivati i otvarati radna mjesta.

Kult ličnosti treba zamijeniti kultom organizacije, Zavod za urbanizam treba nadomjestiti sve što fali da bi se umrežio sa Županijom državom oko strateških projekata - rekao je Zelić.

Gradonačelnik je potom imao završnu riječ. 

- Nismo htjeli politizirati. Na ovome se radi tri godine, organizirane su radionice, sa stanarima, sa strukom...

Ja sam odlučan, a vidim da ste i vi da Zavod za urbanizam krene. Stoji od Puljićevog doba na papiru, nije bilo volje da se krene.

Jedan od zaključaka neka bude je da se revitalizira Zavod za urbanizam. 

Puljak je čitala priopćenje DAS-a, upoznati smo s time i slažem se s vama da je zastario GUP. Ovo nije plan jednog gradonačelnika. 

Uvažit ću inicijative rado, zadužite me i formirat ću Povjerenstvo od svih vijećnika da protresu sve zahtjeve.

40 godina se nije promišljalo ovako kao posljednje tri godine.

'It's too big to fail', preveliko je da bi se promašilo.

Sedam mjeseci imamo vremena da pripremimo za naredno Vijeće, da ostavimo u ime naše dice i grada - rekao je gradonačelnik.

18.20 Vijećnik HSLS-a Tonći Blažević je kazao da liberali podržavaju stav DAS, kao i obnovu Zavoda za Urbanizam. 

- Traži se povjerenje, zajedništvo, a bitne studije se daju na uvid pet minuta iza podne. U Masterplanu ništa o pomorskom prometu, osim trajektnog. Na kraju, treba jasno reći da se radi o pitanju povjerenja i vjere u kvalitetu namjera onih koji vode gradsku upravu.

Prometno rješenje koje se nudi je odraz rada stručnjaka i ima svoj smisao pogotovo jer se odmaklo u planiranju unutar države. Sve ostalo je za raspravu - poručio je Blažević.

Marijana Puljak smatra da gradu treba strategija grada i na temelju nje izrada potpuno novog GUP-a. 

- Osim potpuno novog GUP-a potrebno je hitno izmijeniti neke postavke trenutnog GUP-a koje nisu u skladu s zakonskim okvirom. Dakle, potrebna su nam dva pravca, hitne izmjene radi zakonskih usklađenja, i strateški pravac radi sveobuhvatnih izmjena odnosno izrade potpuno novog GUP-a. U tom smislu treba napraviti i dva stručna i neovisna tima koja će gradu pomoći da sve te stvari odradi na jedan pametan, zakonit i stručan način - kazala je Puljak i podržala stav Društva arhitekata Split po pitanju Masterplana, da Grad napokon treba formirati stručni tim koji bi dokument podrobno 'rastresao', analizirao i koordinirao njegove aspekte s ostalim potrebama, strategijama i planovima za razvoj Splita.

17.29 Škorić je nastavio izlaganje podržavajući najavu aktiviranja Zavoda za urbanizam.

- Trebali smo, gradonačelniče, to na početku mandata napraviti - rekao je.

Pozvao je i da 'struka bude konstruktivna'.

- Mada sumnjam kad nisu reagirali na zadiranje u urbanistička pravila na Duilovu - još jednom se dotaknuo arhitekata.

Naglasio je i kako je sramota da  je Split radio zadnji GUP prije 15 godina, tek s manjim izmjenama, pojedinačnim inicijativama.

17.22 Petar Škorić je u ime HDZ-a iznio prijedlog da vijećnici postave temelje, kvalitetnu podlogu za izmjenu GUP-a za sljedeći saziv Vijeća.

- Ne možemo sada napraviti izmjene, tim više što je kraj mandata, nemojmo politizirati, nego odredimo smjer u kojem će Split ići - poručio je.

U svom govoru je istaknuo kako su podlegli strahu od prozivanja od strane oporbe i da nisu imali hrabrosti krenuti u izmjene GUP-a, a trebalo se.

Pozvao je na, kako je rekao ispravljanje nepravde prema starosjediocima Splita, kojima je zemlja oduzeta u komunizmu za gradnju.

- Sada im je nepravda jer je ne mogu privesti svrsi. Priznajmo da smo licemjeri. Na istoku su legalizirani objekti, a na zapadu imamo još obitelji s neriješenim pitanjem - rekao je.

Dotaknuo se i izmjena na Duilovu koje su napravljene kako bi Goran Ivanišević gradio sportski centar.

- Pa se počelo sa stambenim kvadratima, pa više katova, a onda jedan investitor u dnevnim novinama plaćenim oglasom proziva gradonačelnika jer mu ne da 22 katova. Pa gdje su arhitekti i građevinski inženjeri da reagiraju? Nitko nije riječ rekao - iznio je Škorić.

Prozvao je i zbog izmjena na Trsteniku za hotel.

- Govorilo se o radnim mjestima, pa gdje su? - u dahu je iznosio.

15.18 - Nakon gotovo četiri sata prezentacije, vijećnici su na pauzi. Sjednica se nastavlja nakon polusatnog odmora raspravom.

15.17 - I Dario Prgomet, dopredsjednik udruge Kopilica Split se obratio vijećnicima.

- Zelić se prvi interesirao za naše probleme. Svaka čast onima koji su došli na sastanak, ali problem su oni koji nisu došli. Zašto ih nije briga?  Poruku smo dobili. Privremeni kolodvor su htjeli nasaditi ispred naših vrata, a znate kako je završilo. Tek kada se počnete baviti problemima stanovnika, imat ćete povjerenje. Mi nismo bili partneri za Masterplan, lažete i javnost i nas da jesmo. Stanovnici Kopilice nisu protiv napretka grada, dapače. Hoće li Masterplan biti usvojen, ali molim vas da ne zaboravite žive ljude s Kopilice. Vremena je sve manje, zato ste vi tu predstavnici da ubrzate pregovore s HŽ-om da saznate što će biti s obiteljima. Mi znamo što je strepljenje, ignorirani smo sve ove godine kako od HŽ-a tako i od Grada. Vlasnici smo objekata, a zemljište na HŽ-u, zamislite to. Neovisno o Masterplanu, samo otvorite pregovore s HŽ-om, nađite modele. Nemojte nas zaboraviti, da budemo kolateralne žrtve razvoja. Budite fer prema nama, ugovor da će se ispoštivati obećanje. Pravni dokument nam daje mir. Budite fer i korektni prema nama, mi ćemo ispoštovati sve. Krenete li u sve ovo bez pravnog dokumenta, imamo lijek za tu varijantu. Obećanja smo se naslušali. Krene li jedna obitelj, odgodit će se sve tko zna na koliko godina. Kopiličani su dokazali što su kadri, pogotovo zadnje dvije godine. Sastavite dokument, ispravite nepravdu. Zanima nas naš dom za naše obitelji, tu moć imate - poručio je.

Poručio je i gradonačelniku:

- Odbijate čuti probleme građana, zato je sve veći broj građanskih inicijativa.

14.57 - Dok traje uklanjanje teškoća u prijenosu linkom, vijećnicima se obraća predstavnik 'željezničkih' stanara Kopilice i Istočne obale, Ivica Mrčela.

- Radi se o 50 obitelji. Mi koji živimo dugi niz godina ovdje i nećemo biti zapreka, podržat ćemo prijedlog za razvoj. Dajemo potporu strategiji plana koji će Split učiniti boljim. Nedavno su nas upoznali s Masterplanom i namjeru da zbrinu stanare. Ovo je veliki iskorak u našim odnosima - kazao je Mrčela.

Traže zakonski okvir da otkupe stanove, žive u njima 30 i 40 godina. 

- Pozivam vas da uvažavajući građane i zanemarujući ideološke razlike naći mudrosti za pomoći nam - pozvao je na kraju.

Damir Šoštarić iz Ministarstva prometa je iznosio zašto je dobar plan i kako bi pomogli.

14.37 - Vijećnicima je predstavljena i studija izvodivosti. Predlaže se povezivanje Kaštela sa Stinicama mostom s četiri trake.

Analizirali su problem u dnevnom prometu od 2013. do 2018. 

Širine i Bilice tako imaju 47.000 prosječno dnevno vozila, Dugopolje 28.000 vozila dnevno, van sezone.

Ljeti Širine imaju i 20 posto veći protok.

Zračna i trajektna luka su im polazišne točke za povezivanje grada, u pet godina, 105 posto je porast, u sezonskom 108 posto.

- Veza u Kopilici se pokazala bez učinka, nadam se da će kolege iz HŽ-a napraviti ono što su predstavili - rekla je izlagačica.

Navela je i kako se slabo koristi veza trajektne luke s katamaranom iz Marine Divulje.

Iznijela je i kako su izradili dvije varijante povezivanja, most i tunel. Most bi stajao oko 330 milijuna kuna, a tunel 1,1 milijardu kuna.

Optimalnim, dakle, smatraju most.

13.50 - Izrađivač plana James Mathews video linkom predstavlja detaljno masterplan.

- Otvorit će sasvim novo platno Splita, projekti Kopilica je ekspanzija šireg centra grada, stambeni kvadrati će biti različiti. Očekujemo da bi 20.000 stanovnika moglo živjeti na Kopilici s 21.000 radnih mjesta - kazao je među ostalim.

Zaključno je poručio nakon dugog izlaganja da vjeruje kako su prijedlozi dobri, važni i značajni za Split. 

Janja Groš i Darko Barišić iz HŽ infrastrukture su se potom uključili linkom. 

13.14 - Vijećnik Pametnog Jakov Prkić komentirao je najavu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da neće po drugi mandat.

- Bolji poznavatelji lokalne politike su ovakav razvoj događaja predvidjeli prije nekoliko mjeseci. Zdravlje je najvažnije i svi ga trebamo čuvati. Gradonačelniku želim dobro zdravlje i uspješan rad u Saboru - poručio je Prkić.

13.05 - Video linkom se uključio Vlaho Kojaković, predstavnik EBRD banke. Pozvao je, također video pozivom, grčke arhitekte da predstave sličan projekt s Pireja.

Prevoditeljica je, dodajmo, Tanja Radmilo.

- Počinjemo tehnički dio prezentacije, okvirni obuhvat studije - nastavio je Zelić.

Istaknuo je i da je Masterplan podloga za dva strateška projekta, ulaz u Split i povezivanje s trajektnom lukom, te naglasio kako su potrebne promjene prostorno planske dokumentacije.

12.32 - U obraćanju vijećnicima gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da se na ovoj sjednici predstavlja namjera, a da će se tek na sljedećoj sjednici odlučivati o konkretnim izmjenama. Kako za Masterplan, tako i za važne objekte garaže, tržnice...

- Reaktivirat ćemo Zavod za urbanizam, jer smo postali svjesni da gradske službe ne mogu odgovoriti na izazove, nego koristimo vanjske suradnike. Vaša podrška znači da se kontrola stavi u ruke kontrole građana - kazao je.

Na kraju je poručio:

- Ne budemo uvik kontra, nego kako projekt kaže, Split United.

Riječ je uzeo savjetnik, formalno direktor projekta Split United Emil Zelić.

Najavio je i dio izlaganja na engleskom jeziku.

11.30 - Splitski gradski vijećnici danas raspravljaju o izmjenama GUP-a. Sjednica je počela u 11.30 sati.

Vaša reakcija na temu