Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Vlasnica firme za prijevoz putnika iz Dubrovnika je brojnim malverzacijama došla do 80.000 eura

Vlasnica firme za prijevoz putnika iz Dubrovnika je brojnim malverzacijama došla do 80.000 eura

Prijavljena je 41-godišnjakinja

Zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta dubrovačka policija je osumnjičila 41-godišnjakinju. Utvrdili su kako je od početka 2022. do kraja 2023. godine, kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva čija je djelatnost organizirana prodaja usluga prijevoza taksi vozilima i transferi kombi i osobnim vozilima, zaposlila više vozača koji su, po njenim uputama, usluge prijevoza od korisnika naplaćivali u gotovini, a nisu izdavali fiskalizirane račune.

Time je umanjila ostvarene prihode temeljem kojih je izbjegla obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i porez na dobit za navedeno trgovačko društvo. Naime, vozači su tako naplaćeni novac, u iznosu od najmanje 56.191,09 eura, predali njoj 'na ruke', a ona novac nije polagala na poslovni račun već je tako naplaćenu gotovinu, umanjenu za iznose plaća koje je zaposlenicima isplatila 'na ruke', protupravno zadržala za sebe.

Osim toga, radne odnose sa zaposlenicima nije prijavila uredima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja čime im je uskratila prava iz osnova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, a također im nije obračunavala niti uplatila porez na dohodak.

Utvrđeno je i kako prihode od usluga taksi prijevoza pruženih preko taksi aplikacije u iznosu od 7429,14 eura koji je, po njezinim uputama, uplaćivan na njezin privatni bankovni račun i bankovne račune članova njezine obitelji, nije prikazivala u poslovnim knjigama navedenog trgovačkog društva, već je novac protupravno zadržala za sebe i trošila ga za osobne potrebe, a u poslovnim knjigama nije uredno evidentirala sve poslovne događaje iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Ukupna šteta je procijenjena na oko 80.000 eura. Nakon istraživana je protiv nje podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, neisplate plaća, povrede prava iz socijalnog osiguranja i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

Vaša reakcija na temu