Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAVRŠILA PRESSICA, STIGLA KONTROLA Sari Alfirević komunalni redar zbog štekata ispisao dvije kazne

ZAVRŠILA PRESSICA, STIGLA KONTROLA Sari Alfirević komunalni redar zbog štekata ispisao dvije kazne

Nastavlja se obračun između splitskih ugostitelja i dogradonačelnika Ivoševića

Ne može se reći da je prošao nezapaženo jučerašnji istup Sare Alfirević Vrsalović, u kojem je osula drvlje i kamenje po dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću te ustvrdila kako su se sve tri njihove obiteljske tvrtke s tri restorana našle na udaru zbog netrpeljivosti koja datira još iz dana kada se bavio aktivizmom. 

Alfirević Vrsalović najavila je kako će podnijeti kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti te tužbu za naknadu štete od dva milijuna eura, a svega osam sati nakon tiskovne konferencije održane u Kinoteci pred restoran Mazzgoon u Bajamontijevoj ulici stigao je komunalni redar u kontrolu štekata. Utvrđeno je da su stolovi i stolice pred restoranom postavljeni bez odobrenja nadležnog tijela gradske uprave. Ispisao je dvije mandatne kazne u visini od 200 eura. 

Alfirević Vrsalović jučer je kazala kako su im zatvorena vrata Grada od incidenta u kojem je njihov sada već bivši zaposlenik napao dogradonačelnika Ivoševića. Tražili su ugovor za najam javne površine za restoran Mazzgoon, no pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Splita odgovorila im je da dogradonačelnik odbija potpisati ugovor jer bespravno koriste dvorište Ispod ure koje se nalazi dvije trećine u gradskom vlasništvu. Takva odluka obrazložena je sprječavanjem bespravnog korištenja gradskog vlasništva i nastanka daljnje financijske štete za Grad Split. 

Ovo inače nije bio prvi posjet komunalnog redara restoranu Mazzgoon. Bio je i prije 10 dana. Tvrtki Štikla naloženo je da ukloni bespravno postavljeni štekat u roku od jednog dana. Odvjetnik Mijo Jeličić, koji je već uspio srušiti Odluku o komunalnom redu, žalio se na rješenje koje je nazvao još jednim nelegitimnim i nasilnim činom u postupku izravne namjere nanošenja štete stranci i Gradu Splitu. 

Smatra da odluka sadrži niz apsolutno bitnih povreda postupka, što je čini, ne samo nezakonitom, nego i pravno ništetnom. 

Navodi kako je nadležno tijelo izradilo ugovor o zakupu javne površine, ali da ga zamjenik, a u odgovoru pročelnice ne navodi se koji, odbija potpisati. Odvjetnik Jeličić konstatira da je službena osoba zadužena za predmet zaključila da postoje sve pretpostavke za potpisivanje ugovora, no da neimenovani zamjenik gradonačelnika odbija ispuniti svoju obavezu ističući razlog koji u obradi predmeta nije bio smetnja za prihvaćanje zahtjeva stranke, a nije, drži odvjetnik, ni utemeljen, ni konzistentan.

Istaknuo je kako za lokaciju postoji odobrenje nadležnog tijela za proteklo razdoblje te zahtjev stranke koji još nije riješen, a postoji i rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima iz čega izvlači zaključak da štekat nije protupravno postavljen. 

'Besmislena je i nepotrebna, a nadasve štetna mjera uklanjanja jer je usmjerena isključivo i jedino na nanošenje štete Gradu Splitu jer neće ostvariti naknadu za zakupninu, prihod od poreza i prireza i slično, a osobito na nanošenje štete stranci uslijed gubitka zarade. Ta šteta je znatna te u konačnici mora pasti na teret Grada Splita. 

Odluka u ovoj situaciji, kada se ne radi o kršenju komunalnog reda, nego o spornom pitanju ima li stranka pravo na korištenje prostora, da žalba ne odgađa izvršenje, izrazito je štetna i opasna te je kao takva nelegitimna i neosnovana', navodi odvjetnik Jeličić. Zatražio je da prvostupanjsko tijelo poništi rješenje i provede ispitni postupak u kojem će se omogućiti stranci izjašnjavanje o odlučnim činjenicama i okolnostima, što je, smatra Jeličić, izostalo.

Vaša reakcija na temu