Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Silvia from Pixabay Evo koji simptomi ukazuju na menopauzu

Evo koji simptomi ukazuju na menopauzu

Mnoge žene ih ne prepoznaju

Iako većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napadaja vrućine, odnosno takozvanih valunga, oni su samo jedan od mnogih simptoma koji mogu i do nekoliko godina ranije ukazivati na skori početak menopauze.

Tijekom tog razdoblja estrogen, progesteron i testosteron dramatično padaju, utječući pritom na gotovo sve dijelove ženskog tijela, od kože, kose, raspoloženja, spavanja pa sve do libida.

Promjene hormona također mogu povećati rizik od određenih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, ali i neke vrste raka, piše TheHealthy, prenosi Index Fit.

No neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti, objašnjavaju stručnjaci. To su:

- problemi s koncentracijom i pamćenjem

- nagle promjene raspoloženja

- tanka i suha kosa sklona opadanju

- suha koža na licu, ali i rukama

- akne

- neobjašnjiv porast kilograma

- smanjeni libido

- neobične i neredovite menstruacije

- nesanica

- lomljive kosti.

Vaša reakcija na temu