Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Gotovo četvrtina splitskih osnovnoškolaca je - debelo. Za desetak godina dio njih će se liječiti od kroničnih bolesti

Gotovo četvrtina splitskih osnovnoškolaca je - debelo. Za desetak godina dio njih će se liječiti od kroničnih bolesti

Alarmantan diplomski rad liječnika Ivana Šimunovića dovoljno je upozorenje roditeljima

Nećemo vam otkriti ništa novo ako vas u ovu temu uvedemo s konstatacijom da djetinjstvo igra ključnu ulogu u oblikovanju navika i zdravlja u odrasloj dobi, bez obzira je li riječ o mentalnom ili fizičkom zdravlju.

Svejedno, gotovo četvrtina djece u splitskim osnovnim školama nosi se s problemom prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Rezultati su to istraživanja liječnika Ivana Šimunovića koje je provedeno u sklopu pripreme diplomskog rada na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Kroz tri sistematska pregleda u periodu od osam godina Šimunović je pratio istu populacija učenika splitskih osnovnih škola, konkretno 427 djece. Već među prvašićima je zabilježio 23.4 % učenika s prekomjernom tjelesnom masom i pretilosti, u petom razredu njih 30.2 %, a u osmom 23.4 %.

Najlošiji rezultati po zdravlje djece zabilježeni su u travnju 2021. - među učenicima petih razreda - godinu dana nakon što je Hrvatska uvela mjere kontrole Covid-19. Kristalno je jasno da je povećanje stope pretile djece za 6,8 % direktno povezano sa značajnim promjena u ponašanju mališana, povećanom unosu hrane i smanjenju tjelesne aktivnosti za vrijeme pandemije.

- Kasnije smo kod iste djece u osmom razredu imali pad tog postotka nakon što su se ukinule mjere. Tome doprinosi ulazak u pubertet, ubrzani rast, ali je ključno da su se opet počeli kretati. Kombinacija više faktora dovela je do pada na jednak postotak djece s prekomjernom tjelesnom masom kakav je bio u prvom razredu osnovne škole - objasnio je rezultate studije.

Zanimljiv je još jedan faktor kojeg je liječnik uključio u svoj diplomski rad - direktna veza prekomjerne tjelesne mase s obrazovanjem roditelja, osobito majki. Učestalost pretilosti značajno je manja u djece čije majke i očevi imaju visoku stručnu spremu u odnosu na djecu čiji roditelji imaju srednju stručnu spremu.

- Od prvih dana života djeteta majka ima esencijalnu ulogu u odgoju djeteta, a iz ove studije se dalo zaključiti da obrazovanje majke ima važnu utjecaj na prevalenciju pretilosti. Obrazovanje očeva je također važno, međutim kod nas najčešće majka igra ključnu ulogu u odgoju djeteta, pogotovo u stvaranju prehrambenih navika - istaknuo je Šimunović.

Pokazalo se kako roditelji višim stupnjem obrazovanja često imaju bolje pristupe informacijama i resursima koji se tiču zdravlja i prehrane, ali i često imaju veće financijske resurse za kupnju zdravijih namirnica i sudjelovanje u sportskim aktivnostima. No, na kraju je ipak najvažnija razvijena svijest o potrebi aktivnog načina života i pravilne prehrane, te da svojim primjerom potiču djecu na zdrave navike.

Studija o splitskim osnovnoškolcima tako potvrđuje da se djeca visokoobrazovanih roditelja učestalije bave sportom u odnosu na djecu roditelja sa srednjom stručnom spremom. Zanimljivo je da je studijom zahvaćeno 50 posto roditelja s višom stručnom spremom i jednako toliko sa srednjom, dok je na državnoj razini omjer bitno drugačiji, jer je prema zadnjem popisu stanovništva manje do 30 posto osoba s visokom stručnom spremom.

Sve su ovo razlozi zašto je 25-godišnji liječnik Ivan Šimunović pristao s nama razgovarati o temi svog diplomskog rada. Osjeća potrebu da informira i educira roditelja o zdravoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i dugoročnom utjecaju debljine na razvoj kroničnih bolesti.

- Riječ je o aktualnoj temi o kojoj svi imaju mišljenje i svoje metode, a problem se ne rješava. Smatram da je preventivna medicina naša budućnost, a sve polazi od djetinjstva. Studije i analize pokazuju da ona djeca koja do adolescencije imaju prekomjernu tjelesnu masu, kasnije imaju predispoziciju za razvoj kroničnih bolesti, umiru od srčanog udara, raznih metaboličkih sindroma. Naprosto, imaju veće predispoziciju za sve te bolesti i veća je vjerojatnost da neće doživjeti duboku starost - poručio je liječnik te apelirao kako moramo osvijestiti taj problem i približiti ga svakom čovjeku kako bi ispravno vodili brigu o našoj djeci.

- Neminovno je da ćemo za 10 ili 15 godina, moji kolege i ja, zaprimiti u bolnicu kronične pacijente iz ovog istraživanja te ćemo ih liječiti od bolesti koje su mogle biti spriječene ranom intervencijom i vrlo jednostavnim metodama - direktan je Šimunović, novopečeni splitski liječnik.

Smatra da se isključivo edukacijom roditelja stvara osnova za promjenu naprednijih javnozdravstvenih politika, kao što je ukidanje reklamiranja zaslađenih sokova i visokokalorične hrane, promjena školskih jelovnika...

Vlada RH je prepoznala ovaj problem i poduzela akcijski plan za prevenciju debljine 2024. - 2027. godine. Cilj je smanjiti stopu pretilih poduzimanjem mjera usmjerenih na promicanje zdravog života i prevenciju čimbenika rizika te jačanje javnozdravstvenih i ostalih inicijativa usmjerenih na prepoznavanje, praćenje i liječenje debljine. Zvuči kao mrtvo slovo na papiru ako se ne ‘uključi lampica’ ciljanoj skupini ljudi na koju je potrebno utjecati, kako bismo u budućnosti spriječili da gotovo četvrtina splitskih osnovnoškolaca ne ostane - debela.

- Edukacija bi dijelom trebala biti uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite, no zatrpani su s previše posla. Zato se postavlja pitanje tko će biti taj koji će organizirati edukaciju? Hoće li se roditelji odazvati? Na papiru postoje planovi i ciljevi, ali tko će to provesti da na kraju imamo nekakav rezultat, jer iz godinu u godinu imamo sve veći broj djece koja su pretila i imaju probleme koji značajno utječu na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Problem debljine nije samo povezan s fizičkim zdravljem  - poručio je splitski liječnik.

Plan je da Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo educira medije i javnost o primjerenom javnom komuniciranju u svrhu podizanja svijesti, prevencije i stigmatizacije osoba s debljinom. Također, u planu je otvaranje novih i dodatno razvijanje postojećih savjetovališta i centara za prevenciju i liječenje debljine.

Važno je istaknuti kako prekomjerna tjelesna masa djece ovisi i o drugim faktorima, poput socioekonomskog statusa, kulture, okruženja i genetike, ali najveću ulogu igraju roditelji koji svakoga dana grade kvarne ili zdrave temelje, te kasnije značajno utječu na zdravlje današnjeg mališana, budućeg mladića ili djevojke.

Vaša reakcija na temu