Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Javni razgovor - Prostori u kulturi u Šibeniku: Novi putevi upravljanja i korištenja

Javni razgovor - Prostori u kulturi u Šibeniku: Novi putevi upravljanja i korištenja

U petak, 25. listopada

Savez udruga Klubtura i udruga Kurziv organiziraju Javni razgovor - Prostori u kulturi u Šibeniku: Novi putevi upravljanja i korištenja. Održat će se u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u petak, 25. listopada, u 17 sati.

Od početka 2000-tih, zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i organizacija, Šibenik se razvija kao važno i neizbježno mjesto za suvremenu, nezavisnu kulturu i umjetnost te kulturu mladih. Mjesna zajednica, Klub mladih, Crtaona, bivše kino Odeon, Šibenska udruga mladih, bivša vojarna Bribirskih knezova, Terraneo, Martinska, Supertoon, Narančasta zgrada, Azimut, Kolektiv 4B, Superval - samo su neki od važnih toponima razvoja te scene. Istovremeno, osnivanjem javne ustanove Tvrđava kulture 2016. godine, Šibenik je prepoznat i kao primjer uspješne prakse institucionalnog upravljanja kulturnom infrastrukturom.

Dostupni i inkluzivni prostori za kulturu i umjetnost ključni su za razvoj otvorenog i solidarnog društva, ostvarivanje javnog interesa građana te poticaj sudjelovanju i širenju kulturne participacije.

Kada je Ministarstvo kulture i medija 2022. donijelo novi Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, obvezalo je sebe, gradove i općine da posebnim pravilnicima reguliraju ekonomski prihvatljivu dodjelu prostora u svom vlasništvu različitim stvarateljima i organizatorima kulturnog života zajednice. Unatoč zalaganju različitih kulturnih aktera, razina implementacije te odluke značajno varira diljem zemlje.

Što je kulturni razvoj Šibenika u proteklih dvadeset godina donio u pogledu dostupnosti i korištenja prostora u vlasništvu Grada? Kako turistička orijentacija gradova na obali utječe na donošenje odluka u kulturi? Koje su potrebe nezavisne kulturne scene i scene mladih te na koji način Grad može odgovoriti na te potrebe? Kako funkcionira taj proces u drugim gradovima? Na ta i slična pitanja odgovore ćemo potražiti na policy forumu posvećenom razmjeni ideja i iskustava o mogućnostima unapređenja kvalitete života gradova prvenstveno za njegove stanovnike, a onda i sve koji u kulturnom životu zajednice žele sudjelovati.

Na forumu kao govornici sudjeluju Maja Šintić, Šibenska udruga mladih Š. U. M, Kolektiv 4B, udruga Fališ, Jelena Androić, kulturna radnica i istraživačica kulturnih politika, Krešimir Krolo, izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Bruna Alfier, Katarina Nanjara, Društvo arhitekata Šibenik

Policy forum je organiziran u suradnji s Kurzivom - Platformom za pitanja kulture, medija i društva, a moderirat će ju Matija Mrakovčić, voditeljica Abecede nezavisne kulture, istraživačkog projekta i online arhiva usmene povijesti nezavisne kulturne scene.

Događanje je otvoreno za javnost, a odvija se u sklopu Clubture Foruma, godišnjeg okupljanja organizacija iz mreže Clubture. Više o ovogodišnjem Clubture Forumu ovdje.

Vaša reakcija na temu