Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash LIJEČNIK SAVJETUJE: Za dugovječnost uzimajte ovaj vitamin

LIJEČNIK SAVJETUJE: Za dugovječnost uzimajte ovaj vitamin

Unos dovoljne količine može biti izazov

Većina nas mogla bi imati koristi od konzumiranja više vitamina. Međutim, unos dovoljne količine vitamina može biti izazov.

'Vitamini igraju različite uloge u tjelesnim funkcijama, uključujući metabolizam, imunološku funkciju i obnovu stanica. Osiguravanje odgovarajućeg unosa vitamina može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, poboljšati tjelesne i kognitivne performanse te promicati opću dobrobit, što zajedno doprinosi duljem i zdravijem životu', kaže liječnik specijaliziran za medicinu dugovječnosti i rad mozga, dr. Kevin Cooke, za Parade.

Duži i zdraviji život može biti naš glavni cilj. Rizik od kroničnih bolesti raste kako starimo, a dr. Cooke kaže da unos dovoljne količine jednog određenog vitamina nakon 50. godine može biti od velike pomoći, iako ga mnogi ne unose dovoljno, prenosi Index.

Vitamin D je dr. Cookeov izbor broj jedan za ljude starije od 50 godina. 

'Vitamin D ključan je za održavanje zdravlja kostiju, podupiranje imunološke funkcije i smanjenje upale. Dokazano je da vitamin D pomaže kod depresije, povećanja testosterona, zdravlja kostiju, zdravlja mozga i kognicije, poboljšanja raspoloženja i dobrobiti', tvrdi liječnik.

Sve ove stvari mogu nam pomoći da vodimo zdraviji i sretniji život. Osim toga, raspoloženje, kognitivne funkcije i zdravlje kostiju su među stvarima koje se mogu pogoršati kako starimo. Važnost vitamina D za ljude koji stare nije samo mišljenje dr. Cookea.

'Postojale su neke studije koje pokazuju da su niske razine vitamina D povezane s povećanom stopom smrtnosti od svih uzroka u općoj i starijoj populaciji', kaže dr. Cooke.

Studija iz 2023. potvrdila je i pokazala da je 20 posto sredovječnih i starijih odraslih u SAD-u imalo manjak vitamina D, što je povećalo njihov rizik od smrtnosti od ostalih uzroka.

Osim toga, studija iz 2022., provedena na odraslim Kinezima u dobi od 60 do 113 godina, otkrila je da su ljudi koji nisu imali manjak vitamina D (ili su prije imali, ali su sada dobivali dovoljno) imali manji rizik od smrti. Razlika je bila posebno uočljiva kod žena.

Vaša reakcija na temu