Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NE SMIJU NOSITI MASKU, ALI MORAJU: ‘Znam da sam rizičan, ali što bih trebao? Zatvoriti se u četiri zida do kraja života?’

NE SMIJU NOSITI MASKU, ALI MORAJU: ‘Znam da sam rizičan, ali što bih trebao? Zatvoriti se u četiri zida do kraja života?’

Borba za svaki dah

Unatoč tome što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo još u srpnju propisao iznimke od obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima, Riječaninu Ninu Vosilli liječnica opće prakse je odbila napisati potvrdu o nenošenju maski, zbog čega u zatvorenim prostorima ne smije skinuti masku koja mu otežava disanje iako boluje od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti, donosi Net.hr.

Nacionalni stožer civilne zaštite prošlog je ponedjeljka propisao nove, strože epidemiološke mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, koje se odnose na ograničavanje broja sudionika na društvenim okupljanjima, ali i na nošenje maski u svim zatvorenim prostorima te na otvorenom u situacijama gdje se ne može održati socijalna distanca. Potonja odredba predstavlja problem u svakodnevnom životu dijela građana, kojima zaštitne maske otežavaju disanje ili ih čak guše, što je posljedica zdravstvenih problema koje imaju.

Kako su zaštitne maske u pojedinim situacijama bile propisane još i ranije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je još 13. srpnja propisao izuzeća od odredbi o obveznom nošenju maski. Među skupinama ljudi koji ni u kojoj situaciji ne moraju nositi maske, nalaze se i 'osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti'.

'Nova preporuka je zapravo slična onoj koju smo imali i ranije. Popisana su i sva izuzeća, dakle svi oni koji ne moraju nositi maske ni u kojoj situaciji. Ta izuzeća su prilično dugačka. Vrlo je to slično onome što je bilo i prije propisano; dakle djeca mlađa od dvije godine, invalidi koji ne mogu pravilno staviti masku i slično…', pojasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak prošli ponedjeljak tijekom predstavljanja mjera.

Vaša reakcija na temu