Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube Obilježavanja 2. lipnja - Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis

Obilježavanja 2. lipnja - Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis

Uključuje se i Knin

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH se ove godine uključuje u obilježavanje 2. lipnja - Europskog dana svjesnosti o miasteniji gravis koju je 2023. godine pokrenula Koalicija europskih  udruga osoba s miastenijom gravis 'All United for MG' uz podršku članova Europskog parlamenta.  

Europski dan svjesnosti o miasteniji gravis stoga se od prošle, 2023. godine, službeno obilježava kao  dan kad zajedničkim snagama pružamo snažnu podršku osobama s miastenijom gravis. Cilj je podići  svijest i unaprijediti skrb za osobe koje žive s tom bolešću. To je dan kada se informiraju osobe s  miastenijom gravis, članovi njihovih obitelji, pružatelji skrbi, ali i kreatori politika i šira javnost s ciljem povećanja vidljivosti i spoznaje o ovoj bolesti te osiguranja odgovarajuće podrške za one kojima je  potrebna – i danas i u budućnosti.

Tim povodom SDDH je potakao gradove i općine u RH da se obilježavanju pridruže osvjetljavanjem poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika zelenom bojom u znak podrške osobama s  miastenijom gravis!

'Zelenom bojom će u nedjelju, 2. lipnja, svijetliti Glazbeni paviljon u Bjelovaru, Turistički informativni centar Križevci, Karlovac, Kružni tok Šijana - Pula, Fontane na Jadranskom trgu i Lučke dizalice u Rijeci, Vukovarski Vodotoranj, Kninska tvrđava, Meštrovićev paviljon u Zagrebu te Most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku', poručuju organizatori.

Miastenija gravis (MG) rijetka je kronična autoimuna bolest koja spada u  neuromuskularne bolesti. Kod MG zbog poremećaja funkcije protutijela može nastupiti  onesposobljavajuća i potencijalno po život opasna mišićna slabost pri čemu prirodni  obrambeni sustav tijela ne funkcionira onako kako bi trebao. 

MG značajno utječe na  tjelesno i psihičko zdravlje ometajući osobe u obavljanju svakodnevnih zadataka. Mišićna  slabost zahvaća očne mišiće, utječe na sposobnost govora, smijanja, žvakanja ili gutanja,  pa čak i disanja, a također može zahvatiti mišiće ruku i nogu. 

Ono što se većini ljudi čini  normalnim i lakim veliki je izazov za 582 osobe MG u Republici Hrvatskoj koje se  svakodnevno bore kako bi ostvarili ono što osobe bez MG postižu s lakoćom.

Vaša reakcija na temu