Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SINTEZA PROTEINA Veliko otkriće tima našeg najuspješnijeg znanstvenika

SINTEZA PROTEINA Veliko otkriće tima našeg najuspješnijeg znanstvenika

'Ovako funkcionira važan biološki proces, poremećaj može izazvati i rak'

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom prof. Nenada Bana objavila je u vodećem znanstvenom časopisu Nature otkriće molekularnog mehanizma ključnog za sintezu oko 40 posto proteina. Osim tima Nenada Bana s ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u istraživanju su sudjelovali i znanstvenici s Caltecha (California Institute of Technology) u SAD-u te Sveučilišta Konstanz u Njemačkoj.

- Ovaj rad mi je posebno drag jer smo otkrili kako funkcionira jedan važan biološki proces koji utječe na produkciju skoro polovice od svih proteina. Proteini imaju ključnu ulogu u svim biološkim procesima. Oni nastaju od aminokiselina koje se povezuju u lanac na temelju informacija iz našeg genetskog materijala. Međutim, taj prijevod je samo prvi korak. Često posebni enzimi modificiraju proteine dok izlaze iz ribosoma, staničnih tvornica proteina. Tek nakon ovih modifikacija proteini mogu izvršavati svoje raznolike biološke funkcije – rekao je Jutarnjem listu Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na ETH.

- Naše otkriće je objasnilo kako ti enzimi surađuju i kako se njihova aktivnost regulira i koordinira. Otkriće ukazuje da jedan važan stanični kompleks igra ključnu ulogu u ovom procesu tako da funkcionira poput hobotnice koja prihvati, pozicionira i aktivira enzime na mjesto na ribosomu gdje novosintetizirani proteini izlaze s ‘proizvodne trake‘. Taj kompleks se zove NAC. Modifikacije na novosintetiziranom proteinu događaju se na ribosomskom tunelu, tj. mjestu gdje proteini napuštaju ribosom kao rastući lanac aminokiselina tijekom sinteze. Ove modifikacije su ključne za većinu naših proteina jer istovremeno utječu na njihova svojstva i na interakcije s drugim proteinima. Poremećaj u ovim procesima može imati negativne posljedice za organizam, povezan je s razvojnim poremećajima ili bolestima poput raka i Parkinsonove bolesti – pojasnio je Ban, jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu.

Rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je diplomirao biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je na Sveučilištu California u Riversideu, a tijekom postdoktorata na Yaleu, bio je prvi autor tri rada o strukturi ribosoma koja su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Seitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. 

Nenad Ban dobitnik je niza prestižnih nagrada, član Njemačke akademije znanosti, američke Nacionalne akademije znanosti (NAS), Američke akademije znanosti i umjetnosti (AAAS), te dopisni član HAZU-a. Bio je i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH, piše Jutarnji.

Vaša reakcija na temu