Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MOŽEMO: Zgroženi smo netrpeljivošću branitelja!

MOŽEMO: Zgroženi smo netrpeljivošću branitelja!

Reakcija na otkazivanje koncerta crnogorskog zbora

Donosimo reakciju Možemo! Korčula na nedavne pritiske braniteljskih udruga na crnogorski amaterski zbor i posljedično otkazivanje koncerta koji se trebao održati nadolazeće subote u povodu obilježavanja 80. obljetnice oslobođenja Korčule.

'Zgroženi smo iskazanom netrpeljivošću, pritiscima i otvorenim pismima udruga branitelja iz Korčule, koja su jučer kulminirala  odgodom nastupa amaterskog crnogorskog zbora na obilježavanju dana na kojeg bismo svi trebali biti ponosni, Dana oslobođenja Korčule od fašizma. Pritisci su donijeli očito željeni rezultat, ali onaj koji nas vraća 30 godina unazad!

Da podsjetimo, UHDDR Korčula  i UHVDR Čara odavno su reagirale protiv nastupa zbora 'KIC pop hor' iz Crne Gore na nadolazećem subotnjem obilježavanju 80. obljetnice oslobođenja Korčule, prvo uputivši Otvoreno pismo u kojem navode, među ostalim, da se oštro protive njihovom nastupu u Korčuli 'budući da dolaze iz države koja se 91. priključila srpskoj agresiji na Hrvatsku', a i 'čiji nastupni veličaju jugoslavenski unitarizam'. Istodobno, najavili su prosvjedni skup na događanju i zatražili zbor da odustanu od nastupa, smatrajući ipak da nastupati mora neki zbor iz Hrvatske.

Prije dva dana, situacija kulminira kada pri formalnoj prijavi javnog okupljanja MUP od organizatora traži, – prijavu za rad. 'KIC pop hor' amaterski je i neplaćeni zbor a Korčula je u prošlosti, jednako kao i brojni drugi gradovi u Hrvatskoj, u brojnim prilikama ugostila brojne amaterske skupine iz drugih zemalja regije i svijeta za čije nastupe prijave za rad nisu bile potrebne ni tražene. 

Jasno je da se prijava za rad ne može iznijeti za tako kratak rok pa je koncert, opterećen i dodatnim pritiscima, otkazan.

Ovaj tužni rezultat vrhunac je netrpeljivosti pojedinih grupa koje nas kontinuirano vraćaju u sukobe stare desetljećima, ali i jačanja ekstremnih desnih tendencija, koje ne vole drugačije, a ujedno ne poštuju vlastitu antifašitičku prošlost. 

Oslobođenje Korčule od njemačke nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od najvažnijih i prelomnih događaja za naš grad i otok kojim su izborena sloboda i teritorijalna pripadnost Korčule u Hrvatskoj. Za tu su se slobodu naši otočki partizani i borili i ginuli, kao i da bi Korčula bila otvorena i gostoljubiva. Za tu istu slobodu borili su se i branitelji u Domovinskom ratu.

Danas, osamdeset godina nakon oslobođenja Korčule i gotovo 30 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu, Korčula i jest otvoren, gostoljubiv i turistički grad.

Ovakvim porukama, kako pjevački zbor iz Crne Gore nije dobrodošao u Korčulu, šalje se poruka kako nisu dobrodošli ni radnici iz Crne Gore, ni gosti. Zastrašujuće je i nedopustivo da se u demokratskoj Hrvatskoj ovakve vrste antagonizama i pritisaka rade  na temelju drugog državljanstva, a još je gore i opasnije kad takvi pritisci i antagonizmi urode plodom.

Glavni akteri poticanja na razdor i mržnju sigurno nisu amaterski zborovi iz Crne Gore.'

Vaša reakcija na temu