Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ministarstvo zdravstva Uručeno 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe u Hrvatskoj

Uručeno 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe u Hrvatskoj

Potpisani ugovori za hitnu helikoptersku medicinsku službu te 80 novih vozila

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić prisustvovali su danas svečanom potpisivanju dva ugovora ukupno vrijedna 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe u Hrvatskoj.

 

Prvi ugovor vrijedan 11,75 milijuna eura potpisan je za hitnu helikoptersku medicinsku službu (HHMS), koja je uspostavljena radi osiguravanja pravovremene hitne medicinske skrbi životno ugroženim pacijentima.

 

'Hitna medicinska služba iznimno je važna, jer je prva tu kada ljudima treba pružiti pomoć. A koliko je bitan i važan HHMS te koliko je njime unaprijeđen sustav pružanja zdravstvene zaštite govori podatak da smo do ovog trenutka imali 612 intervencija na području cijele Hrvatske. To je pokazatelj da se radom ove službe svakodnevno spašavaju životi naših građana i turista', izjavio je prilikom potpisivanja ugovora ministar Beroš.

 

Kroz drugi ugovor vrijedan 14,7 milijuna eura nabavit će se 80 novih cestovnih vozila, koja će biti opremljena za adekvatnu i brzu telemedicinsku komunikaciju djelatnika na terenu s ustanovama u koje voze bolesnike.

 

Ministar Erlić kazao je kako je zadaća ove Vlade i Ministarstva kojem je na čelu osigurati ujednačen razvoj svih krajeva Hrvatske te jednake prilike i mogućnosti za sve građane, pa tako i u ovom važnom segmentu zdravstvene usluge.

 

'Do sada smo uložili preko 500 milijuna eura bespovratnih sredstava u zdravstveni sustav, a ovim ugovorima nastavljamo visok intenzitet ugovaranja projekata iz aktualne financijske omotnice. Ali, još i važnije, nastavljamo učinkovito ulagati dostupna EU sredstva u snažan rast i podizanje socioekonomskog razvoja Hrvatske, kao i podizanje kvalitete života naših građana', zaključio je ministar Erlić, zahvalivši kolegama iz Ministarstva zdravstva i SAFU-a na njihovom doprinosu prilikom pripreme ovih projekata.

 

Ravnatelj SAFU-a Jelić je istaknuo kako ovi projekti nisu samo tehničke naravi, nego su moralna obveza prema svim građanima, a samo jedan spašeni život opravdava sva ova ulaganja.

Vaša reakcija na temu