Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press 'Kako je potjeh tražio istinu' večeras na Zadarskom kazališnom ljetu

'Kako je potjeh tražio istinu' večeras na Zadarskom kazališnom ljetu

'Osim što je spoj tradicije i suvremenog pristupa umjetničkom djelu, ovo je atraktivna predstava kojom se potiče razvoj publike te profesionalizacija i decentralizacija plesne scene'

U sklopu jubilarnog tridesetog Zadarskog kazališnog ljeta danas u 21.30 izvest će se predstava 'Kako je Potjeh tražio istinu' na pozornici HNK-a Zadar. 

Predstava je rađena u koprodukciji Zadarskog plesnog ansambla i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Peta je po redu obnova koju je ovaj ansambl realizirao kroz 20 godina postojanja ovog kazališnog djela. 

'Kako je Potjeh tražio istinu' glasovite Ivane Brlić Mažuranić, čiju 150. godišnjicu rođenja obilježavamo ove godine, svakako je najizvođenije scensko djelo ovog ansambla. Praizvedba je bila 2005. 'i od tada se uz razne preinake izvodi do danas. 

'Generacije plesača prošle su kroz osebujne uloge kojih u predstavi ima mnoštvo. Predstava se izvodila po cijeloj Hrvatskoj, uključujući Međunarodni dječji festival u Šibeniku i Festivalubajke u Ogulinu. Osim što je spoj tradicije i suvremenog pristupa umjetničkom djelu, 'Potjeh' je atraktivna predstava kojom se potiče razvoj publike te profesionalizacija i decentralizacija plesne scene u Hrvatskoj.

Tradicijom nadahnuta pripovijetka o čestitom i naivnom Potjehu, smješta se glazbom i kostimom u područje Dalmatinske zagore. Neponovljivom i izvornom mitološkom pričom spisateljica razumski objašnjava nerazumljive pripovijesti o bogovima i ljudima. Mažuraničkino uplitanje u područja mitologije za autore ove predstave - redateljicu Mariju Šarić Ban i koreografkinju Sanju Petrovski - djeluje istinski inspirativno. Arhetipski motivi vječite borbe dobra i zla pomoću slika iz drevnih mitova pripovijedaju o sudbini običnih ljudi. Glazba Mojmira Novakovića organski se uplela u tkanje ove duboko moralne priče. Svijet Ivane Brlić-Mažuranić svijet je bogate maštovitosti, pun mitoloških bića, fantastičnih likova u magičnim svjetovima, koji su u ovoj plesnoj slikovnici kroz medij plesa i kazališta dramaturški strukturirani u 12 slika, prateći originalnu priču i pokušavajući zadržati njezin arhaičan stil te naglasiti čaroliju zbivanja na sceni. 

Režiju, dramaturgiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Marija Šarić Ban. Predstava je ujedno mjesto istraživanja i javna prezentacija njezina umjetničkog doktorskog rada pod nazivom 'Sinergija kazališnog kostima i scenskog prostora' na poslijediplomskom studiju Slikarstvo, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu', navode organizatori.

Već u utorak, 10. srpnja, segmenti predstave izvest će se u sklopu manifestacije 'Zagrli Zadar' ispred Muzeja Antičkog stakla. Polovicom mjeseca predstava gostuje u Primoštenu na Kulturnom ljetu. Jesenski period svakako će biti rezerviran za brojne izvedbe u sklopu školskog programa kao dio lektire i teorije književnosti prikazan na sceni.

Obnovu predstave 'Kako je Potjeh tražio istinu' potpomogli su Zadarska županija i Zaklada 'Kultura nova'.

Vaša reakcija na temu