Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Damira Kalajžić 8. IZDANJE qFEST-a Izazovan festivalski program na nezaobilaznim kulturnim točkama Splita

8. IZDANJE qFEST-a Izazovan festivalski program na nezaobilaznim kulturnim točkama Splita

Donosimo program

Osmo izdanje qFEST-a, jedinog festivala na splitskom području koji LGBTIQ osobama pruža afirmativnu atmosferu i siguran prostor za kreativno izražavanje i konzumaciju kulture kreirane po njihovoj mjeri, započinje u četvrtak, 30. svibnja. U 9 festivalskih dana posjetitelje čeka šarolik i izazovan program izložbi, izvedbi, filmskih projekcija, radionica i zabava. Od filmova sa svjetskih festivala do svjetske premijere lokalne produkcije, od umjetničkih radova mladih kvir umjenika_ca do sudjelovanja zajednice u kreativnim procesima, od druženja na starim mjestima do partijanja s novim DJ licima i zvukovima - sve to na važnim i nezaobilaznim kulturnim i društvenim točkama u gradu, kao što su Klub Kocka, Galerija MKC-a, Hrvatski dom i LGBT centar Split.

Donosimo detaljan program:

četvrtak 30.05.2024. 18.00 - 24.00

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih

qDRUŽENJE

MALI ZVJERINJAK - OTVARANJE QFEST-a

'8. izdanje qFEST-a otvaramo laganim zagrijavanjem i podizanjem temperature na tek nešto slabiju od one grozničave… Taman dovoljnu da razvučemo prašnjave zastore, zbacimo sve društvene maske, pa i da se - neoprezni kakvi inače nismo - iskažemo ili pak samo pokažemo u nešto većem loncu zvijeri na Malom zvjerinjaku.

Majstorije sa zvukom u rukama su kolektiva Underworld, koji će otpočeti s nekim vibey stvarima, nakon čega će pojačavati baš onoliko koliko vaša tjelesa budu mogla izdržati. Za one pak koji vole otkrivati tajne preživjelih umjetničkih craft-ova, pripremili smo sitotisak izbliza, pa možete baciti oko na to kako se 'masti' jedna nedovršena majica ili platnena torba. Ali možete i sami zaprljati ruke. Na dohvat ruke bit će spreman i q+ security zine pod nazivom 'O politikama plesnog podija', kao i cijelo mnoštvo drugih predmeta u produkciji kolektiva queerANarchive', poručuju organizatori.

četvrtak, 30.05.2024. 20.00

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih

qIZLOŽBA / PERFORMANS

KRIS KOMLJENOVIĆ - GALAPAGO: HOMUNKUL

Galapagos:Homunkul galerijska je prostorna instalacija s performansom inspirirana ranim radom i filmskim ostvarenjima Meredith Monk, napose filmom Book of Days. Rad se bavi tematikom žalovanja, specifično osobnim iskustvom žalovanja jedne kvir osobe zbog gubitka kvir osobe. Autor žalovanje stavlja u kontekst inspiriran estetikom kršćanstva i srednjovjekovnog pučkog kazališta, stavljajući naglasak na spajanje inherentne teatralnosti kršćanstva i svojevrsnog amaterizma pučkog kazališta.

Rad se sastoji se od scenografije, kostimografije i performansa koji zajedno pružaju uvid u imaginarni svijet u kojem obitava Homunkul, lik koji utjelovljuje žalovanje.

Izložba je otvorena zaključno s petkom, 7. lipnja, te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat.

petak, 31.05.2023. 20.00

LGBT centar Split

qFILM

GLAD - SVJETSKA PREMIJERA

Film Glad temelji se na snovima i sanjarenjima jednog šašavog i veselog društva, njihovim utopijskim vizijama stvarnosti kao refleksijama na svakodnevicu u kojoj i nije tako veselo. Glad za indijskim smokvama, lubenicom i ekscesom dovela je do niza nelogičnih zapleta i još manje očekivanih raspleta koji dovode u pitanje uobičajene filmske narative, ali nas uvijek vode prema bezuvijetnom prihvačanju i zajedništvu. 

Sudjeluju: Berime Shortall, Damiana Dildo, Petra, Rama, Tihana Forever, Tonči, Usaftana Sapfa, Zemanuel van Zoek

Film je snimljen kroz participativnu radionicu u koprodukciji kolektiva queerANarchive i Kino kluba Split u suradnji s Drag Kokošinjcem.

subota, 01.06.2024. 20.00

Galerija MKC, Dom mladih

qIZVEDBA

SINDRI UČU - DINA PUSTINJSKA

Višak samoće, pretjerana kontemplacija i mnoge, mnoge neumjesne emocije grubo grade lik Dine pustinjske, kojoj su propali ideali, dok mržnja i ogorčenost bujaju. Emocije koje autorica prenosi u ovoj instalativnoj izvedbi, putem pokreta i video projekcije teksta, su, kako sama kaže, poput čestice koja vam uleti  u oko baš kad se spremate započeti prezentaciju. Ili kao da progutate tabletu bez dovoljno pljuvačke i provedete sljedećih sat vremena pitajući se je li još tu ili vam je grlo samo nadraženo. Ili jednostavno - kao hladna soba.

ponedjeljak - četvrtak, 03. - 06.06.2024. 17.00 - 20.00

LGBT centar Split

qRADIONICA

PETAR VRANJKOVIĆ - MONSTRUOZNA TIJELA

'Trodnevna radionica fotografije konceptualno se fokusira na moderna čudovišta, hibridne kreacije, monstruozne kokreacije. Ispitivanje identiteta kroz formu polaroidne fotografije nam daje mogućnost manipuliranja vlastitim identitetom kroz kokreiranje ideja zajednice. Istraživanjem 'greški' u našim tijelima i identitetima kroz subverzivne perspektive zajednice nam omogućuje stvaranje novih paradigmi postojanja. Na radionici se bavimo zajedničkim stvaranjem alata otpora kao opozicije društveno nametnutim normama i identitetima te propitkujemo i raslojavamo što je to 'krivo' u nama, a koje su nam to 'greške' danas prijeko potrebne', dodaju.

Radionicu vodi Petar Vranjković, umjetnik i istraživač koji u svom radu koristi predmete iz arhiva, fotografije, grafike i dizajna. Zanima ga oblikovanje sjećanja i ideja pripovijedanja kroz umjetničke narative. Magistrirao je animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

utorak, 04.06.2024. 19.00 - 21.00

Glazbeni salon Jakova Gotovca, Hrvatski dom

qPROJEKCIJE

LJUBAVNA PISMA

'Program kratkih filmova odaje počast umjetnicima pionirima koji su svojim kreativnim izričajima utrli put budućim generacijama. Poput cijenjenih kvir obiteljskih albuma, ovi filmovi koriste fotografske arhive za povezivanje raznolikih prostora i vremena. Kroz otkrivanje fotografija koje odražavaju aspekte nas samih, putujemo na nova mjesta i aktiviramo niz osjećanja.

Ovi filmovi, kao svojevrsna ljubavna pisma, upućena su  i posvećena Nazariju Luqueu, autoru prvih otvoreno gej stripova u Španjolskoj; inspirativnim arapskim ženama koje su 1920-ih prihvatile cross-dressing; talentiranom crnom kvir fotograf Ajamu; i zanosnoj Valery Taccarelli. S puno ljubavi prema njima svima.

Program je realiziran u suradnji s Xposed Queer Film Festival, selekciju filmova napravio je Pol Merchan.

El jardín de los faunos (Pol Merchan, Njemačka/Španjolska, 2022., 24’) & razgovor s autorom

Nazario, utemeljitelj španjolskog underground strip pokreta i pionir gay grafičkog romana, osvrće se na svoj život pun događaja, kao i na svoja blistava i eksplicitna djela.

Neo Nahda (May Ziadé, Velika Britanija, 2023., 12')

Mona, mlada žena u Londonu, pronalazi arhivirane fotografije arapskih žena koje se preodijevaju u muškarce 1920-ih godina. Negdje između svojih fantazija i stvarnosti, ona započinje grozničavo putovanje otkrivanja izgubljene povijesti i vlastitog identiteta.

The Homecoming: A short film about Ajamu (Topher Campbell, Velika Britanija,1985., 17’)

Godina je 1995. Ajamu, crni queer fotograf, organizira svoju prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu Huddersfieldu. Bez novca je i uskoro će mu isključiti struju. Kako može doći tamo iz Londona? Na svom putu susreće neke prijatelje i neprijatelje, uključujući svog najboljeg prijatelja Michaela i zgodnog homofoba kojeg kruži ulicama. Tu su i pronicljivi komentari Stuarta Halla i umjetnice Sonie Boyce, kao i slike Brixtona promijenjenog gentrifikacijom i priljevom bijelih ljudi. Naposljetku Ajamua odvozi zgodni šofer te naposljetku može izjaviti tko je i koje mu je mjesto u svijetu.

Valery Alexanderplatz (Silvia Maggi, Njemačka/Italija, 2023., 28’)

Eksperimentalni kratki film  o životu talijanske trans-aktivistice Valérie Taccarelli sniman je u centru Berlina - Mitte, oko slavnog Alexanderplatza. Priča počinje s Milvom, popularnom talijanskom divom i njenom najpoznatijom pjesmom Alexanderplatz. Ipak, samo rijetki znaju da je ova pjesma zapravo adaptacija pjesme Valery Alfreda Cohena, objavljene 1978. Valery je bila 15-godišnja trans tinejdžerica, sada poznata kao Valérie Taccarelli', objašnjavaju organizatori.

'Festivalski tjedan zaključiti ćemo još jednim nezaboravnim ZVJERINJAKOM u Klubu Kocka. Za eklektični glazbeni nered i preznojavanje na plesnom podiju pobrinut će se tnxpech (prednjačenje, ST) čiji small talk kaže: perreo, juke, jungle, reggaeton, trep; nastavlja top1gurman (TheHub) s eksperimentalnim i neočekivanim žanrovskim kombinacijama u okvirima gej estetike i kvir popa, te Giljo (ST) s setom tribal-a, bass-a, uk techna i junglea; a za kraj, u klub nam se vraća gabybabydoll (zvjerinjak, EU), lover eklektičnih i neočekivanih ritmova latino core-a, club edits-a, FDL-a, dembow romantico, brzog i naglog trans techna', poručuju za kraj.

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive financira Zaklada Kultura nova.

Sadržaj programa qFEST-a  isključiva je odgovornost kolektiva queerANarchive i ne odražava nužno stavove donatora.

Vaša reakcija na temu