Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ETNOGRAFSKI MUZEJ U SPLITU John Coltrane - Transition

ETNOGRAFSKI MUZEJ U SPLITU John Coltrane - Transition

Koncert će održati Klasična hrvatska četvorka

Klasična hrvatska četvorka u subotu, 21. rujna s početkom u 19 sati održat će koncert  'John Coltrane - Transition'. Ulaz je besplatan.

Datum je odabran kao najbliži vikend datumu rođenja Johna Coltranea (23. rujna 1926.). Ovaj koncert slavi 98. godišnjicu rođenja ovoga slavnog jazz saksofonista, a nastupaju svi članovi Klasične hrvatske četvorke: Saša Nestorović - sopran i tenor saksofon, Hrvoje Galler - klavir, Saša Borovec - kontrabas te Šimun Matišić - bubnjevi.

Kao najavljivač pojavit će se najveći hrvatski jazz novinar Davor Hrvoj.


Album je snimljen sredinom 1965. (26. svibnja i 10. lipnja), a na njemu sviraju John Coltrane na tenor saksofonu, McCoy Tyner na klaviru, Jimmy Garrison na kontrabasu, Roy Haynes (26. svibnja) i Elvin Jones (10. lipnja) na bubnjevima. Producentica albuma je Alice Coltrane, supruga Johna Coltranea, a snimatelj Rudy Van Gelder. Jasno je da se ovdje radi o čistoj povijesti američkog i svjetskog jazza.

Na originalnom albumu izdanom posthumno 1970. godine objavljene su tri pjesme: 'Transition', 'Dear Lord' i 'Suite', a na CD objavljenom 1993. umjesto 'Dear Lord' (na kojemu svira Haynes) stavljena je 'Welcome' (sa Jonesom). 

Dakle, na istim sessionima snimljena je i kompozicija 'Welcome' koja je postala poznata kao dio albuma 'Kulu se Mama', objavljen 1965., te dvije kompozicije 'The Last Blues' i 'Untitled Original 90314', objavljene na albumu 'Living Space'. 'Dear Lord' je kasnije stavljena na kompilaciju 'Dear Old Stockholm', a 'After the Crescent' objavljena je na kompilaciji 'The Classic Quartet – Complete Impulse! Studio Recordings'.

Verziju 'Welcome' snimio je i Santana na svome poznatom album 'Welcome' iz 1973. godine.

Session 26. svibnja 1965. (s Roy Haynesom na bubnjevima):
1. After the Crescent
2. Dear Lord
3. One Down, One Up
4. Welcome

Session 10. lipnja 1965. (s Elvin Jonesom):
5. Welcome
6. The Last Blues
7. Untitled Original 90314
8. Transition
9. Suite


Vaša reakcija na temu