Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Održani Dani tehničke kulture u OŠ Stobreč

FOTO Održani Dani tehničke kulture u OŠ Stobreč

Nekoliko zanimljivih i poučnih radionica

Kao što je bilo i najavljeno, u splitskoj Osnovnoj školi Stobreč u protekla dva dana održana je dvodnevna manifestacija, Dani tehničke kulture 2024. 

Manifestaciju su dana 22. svibnja otvorili predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić, tajnik ZTK grada Splita Tomislav Nikolić i ravnateljica škole Marina Baćak, pozdravivši prisutne učenike prigodnim riječima.
U sklopu manifestacije održano je nekoliko zanimljivih i poučnih radionica – modelarstva, modeliranja 3D olovkama i robotike. Na radionicama je sudjelovao veliki broj učenika nižih i viših razreda škole domaćina.

Prvoga dana održane su dvije radionice modelarstva, koje je vodio predsjednik ZTK grada Splita i član DPTK Split, Martin Olujić. Učenici su uz pomoć Unimata i raznih alata ispilili i obradili dijelove šperploče, kako bi dobili funkcionalne držače za ubruse, koje su po završetku radionice nosili sa sobom kućama.

Drugoga dana manifestacije, prva je po rasporedu održana radionica modeliranja 3D olovkama, koju je vodila stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić. Učenici su tijekom radionice savladali primjenu 3D tehnologije te su na 2D predlošcima oblikovali 3D modele, razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije. Izradili su modele naočala, gitare, cvijeća...

Posljednju radionicu Dana tehničke kulture, radionicu robotike, također je održala Lucija Andrea Skočić. Učenici su programirali u programu mBlock te su slaganjem blokova izradili kodove, kojima su pokretali mBot2 robote. Ova radionica potaknula je učenike na osmišljavanje i isprobavanje različitih programa (osim zadanih) te su razumjeli interakciju između programskih naredbi i robotskog izvršavanja tih naredbi. U provedbi radionica pomagala je nastavnica tehničke kulture i informatike, Miranda Bartulović.

Ova manifestacija samo je jedna u nizu planiranih za 2024. godinu, koju organizira i provodi Zajednica tehničke kulture grada Splita, u suradnji s udrugama članicama i osnovnim školama u Splitu i okolici.

Dani tehničke kulture manifestacija je koja se održava s ciljem upoznavanja djece i mladih s tehničkim djelatnostima, isticanja važnosti tehničke kulture te poticanja učenika da se uključe u rad, samostalno izrade tehničke tvorevine, a pritom se i dobro zabave.

Vaša reakcija na temu