Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković FOTO/VIDEO Mnoštvo cipala pored Zapadne obale: 'Čudno se ponašaju...'

FOTO/VIDEO Mnoštvo cipala pored Zapadne obale: 'Čudno se ponašaju...'

Privukli su pažnju prolaznika

Mnoštvo se cipala moglo vidjeti u moru duž Zapadne obale u Splitu u poslijepodnevnim satima. Privlačili su pažnju prolaznika. 

'Ima ih zaista jako puno, i to velikih - po 20,30 dekagrama. Čudno se ponašaju, stalno otvaraju usta, zijevaju', kazao je naš suradnik Joško Jaković koji ih je fotografirao i snimio. 

Takozvano 'zijevanje' ribe nije zabrinjavajuće, štoviše smatra se prirodnim ponašanjem povezanim s promjenama u okolišnim uvjetima. Može biti znak da traže kisik iz površinskog sloja vode, što je, pak, povezano s višom temperaturom ili manjkom strujanja. 

Pored bioloških razloga, premda nije znanstveno utemeljeno, u tradiciji dalmatinskih ribara ukorijenjeno je uvjerenje kako ponašanje cipala uz obalu daje naslutiti promjenu vremena. Preciznije, smatra se kako masovni dolazak cipala bliže obali i zijevanje nagovještavaju nevrijeme ili promjenu morskih struja. 

Vaša reakcija na temu